L'entrada del PSC al govern de Barcelona es dóna ja per feta, a falta que els afiliats de Barcelona en Comú la ratifiquin mitjançant consulta. La formació de Colau ha presentat aquest dimecres davant la seva militància el preacord assolit amb els socialistes, que comporta que el líder del PSC, Jaume Collboni, accedeixi a la segona tinença d'alcaldia, convertint-se en la tercera figura de l'equip de Colau. A més, els socialistes es fan amb la important cartera de Promoció Econòmica i la dels Mercats, a més de amb la de Cultura i tres districtes.
Perquè tot això passi, les bases de Barcelona en Comú hauran primer de validar l'acord mitjançant una votació online a la qual la formació es va comprometre en campanya i que se celebrarà, previsiblement, la setmana que ve. També els afiliats socialistes hauran d'aprovar el pacte, tal com han recordat des del PSC en els últims dies. Abans d'això, Colau i Collboni presentaran l'acord el divendres en roda de premsa i es llançaran a convèncer a les seves respectives bases de la necessitat d'una entesa municipal, que aixeca especials recels en alguns sectors d'En Comú.
Aquest dimecres Colau ha defensat davant els seus el pacte amb Collboni, qui està imputat per tràfic d'influències en el cas Mercuri. L'entrada dels socialistes contribuiria a donar una mica més d'estabilitat a un executiu que ha tingut serioses dificultats per tirar endavant la seva acció de govern en el ple, com es va poder comprovar en la llarga negociació a quatre bandes de la modificació pressupostària per 2016. No obstant això, els quatre regidors socialistes que se sumarien als 11 de BComú continuen sense tenir la majoria en el ple, per a la qual necessiten, almenys, ERC i l'abstenció de la CUP.
Els republicans han llançat en les últimes setmanes diverses propostes per entrar al govern, primer amb la CUP i, davant la negativa d'aquests, en solitari. Però cap de les propostes d'Alfred Bosch ha acabat de quallar, ja que el requisit inamovible era no participar en un govern en el qual estigués el PSC. Durant tot el procés de negociació, que ha durat més de tres mesos, els socialistes s'han abstingut de posicionar-se sobre l'entrada d'ERC, i s'han proposat com a objectiu principal la seva pròpia.
Per part de Barcelona en Comú l'aspiració gairebé des de l'inici del mandat ha estat introduir tant a socialistes com a republicans, el que hagués reeditat el pacte clàssic de les esquerres al consistori barceloní. Ada Colau ha cridat reiteradament a Alfred Bosch a sumar-se al pacte, l'última vegada aquest dimecres en una carta oberta publicada pel diari Ara, en la qual li recorda que “les quatre forces d'esquerra formen una clara majoria”. Bosch ha respost hores més tard, assegurant que ell considera que és millor “un acord amb les forces transformadores de la ciutat” que no inclouria un PSC “que ha governat 32 anys”.
L'arribada de Collboni a l'equip municipal obligarà l'alcaldessa a reorganitzar l'organigrama dissenyat fa un any, que ja contenia un equilibri de pesos entre les forces que van formar la candidatura de Barcelona en Comú, ICV, Podem i En Comú, principalment. Ara la tercera tinenta d'alcaldia, l'ecosocialista Laia Ortiz, es desplaçarà una tinença cap avall i perdria el districte de Sant Andreu, que passaria als socialistes al costat de Eixample i Sarrià-Sant Gervasi. Mentrestant, Gerardo Pisarello es mantindrà com a fort número dos de l'alcaldessa, però perdrà una part de la seva àrea econòmica que aniria a Promoció Econòmica. Els socialistes assumirien a més una regidoria en què quedaria el control de Mercabarna, Cultura i possiblement Esports.