“No vull fer un discurs politic” deia Andreu Buenafuente a les acaballes del pregó. Res més lluny de la realitat. Amb el to satíric inherent a la seva professió, el còmic s’ha mostrat en perfecta sintonia amb el govern de Colau. “Esperava trobar fogueres, gent preocupada, animals salvatges […] però, entraves i veies gent normal, alguns fins i tot nets… fins i tot m’ha semblat veure algú sense rastes” bromejava el monologuista tot just començar.
Durant el pregó, Buenafuente ha tingut temps de recordar que Colau és la primera alcaldessa de Barcelona, que s’ha enretirat el bust de Joan Carles de Borbó de l’ajuntament o de reivindicar el llegat de la “ciutat feliç” post-olímpica. Un llegat que, per l’humorista, “s’ha anat entristint fins arribar al moment actual on sembla que estem tots emprenyats”.
El còmic ha reivindicat també la necessitat d’una Barcelona “de la gent, més justa, més oberta, més atrevida, més respectuosa… però sobretot més divertida”. En aquest punt, Buenafuente ha enllaçat el pregó amb la qüestió nacional: “Podria ser que el debat identitari ens treiés el sentit de l’humor?”. També ha reivindicat les eleccions del 27-S per saber l’opinió de la població catalana que “votarà el que li doni la gana” i ha afegit: “No puc entendre perquè no volen que Catalunya pugui votar el que vol ser. Catalunya té dret a decidir, i a decidir que no, i a no decidir…”.
Buenafuente s’ha mostrat també del costat de la desafecció política. “Crec que em prendran el pèl” ha dit referent-se als politics i ha continuat explicant que ells només es creia a la seva mare: “crec en la generació dels meus pares, immigrants, que es van trencar les banyes per deixar-nos una societat com la que tenim ara”. “Jo ho sóc xarnego, amb molta honra” ha reblat el còmic.
Al seu torn, Colau ha volgut remarcar el caràcter democràtic de la festa popular: “quina major expressió de la democràcia que el moment on la cultura popular desborda els nostres carrers”. L’alcaldessa barcelonina també ha demanat respecte per la ciutat i les persones: “impedim entre tots els comportaments masclistes, homòfobs o racistes […] no permetem cap assetjament a les dones que també volem gaudir lliurement de la Festa Major”. Finalment ha fet una crida a no oblidar els refugiats que arriben a Barcelona i recordar l’acord municipal per fer de Barcelona una ciutat refugi.
L’acte que s’ha celebrat al Saló de Cent, on es fa tradicionalment, ha acabat al balcó de la plaça Sant Jaume on Colau i Buenafuente ha fet un breu parlament desitjant una bona Festa Major a la gent que s’hi havia aplegat per seguir el pregó per les pantalles que hi havia instal·lades.