Als voltants del magatzem de gas natural Castor “hi ha falles actives”, encara que “això no se sabia quan es va presentar el projecte”. Llavors es pensava que el risc sísmic “era baix”, i amb els anys s'ha vist que és “una mica més alt”. Mariano Marzo, catedràtic d'Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, així ho explica, i considera que, tot i haver-hi punts de control, “caldria ampliar la xarxa de control sísmic perquè hi ha falles actives i no estan prou ben monitoritzades”. Al mar, tal com senyala la paleosísmica Eulàlia Masana en una entrevista, tan sols hi ha un d'aquests punts de control, en un petroler prop de la costa de Tarragona.
Més d'una vintena de sismes, un d'ells de 4,1 graus en l'escala de Richter, s'han registrat des de la nit de dimecres al Golf de València, a l'entorn del magatzem subterrani de gas natural Castor, davant de les costes de Vinaròs (Castelló). Segons dades de l'Institut Geogràfic Nacional, des de les onze la nit es van produir un total de 23 sismes en aquesta zona, l'últim dels quals ha quedat registrat a les 05.07 de dijous.
Des de l'Observatori de l'Ebre, organisme que quan es va presentar el projecte ja va deixar clar que era necessari elaborar un estudi sísmic amb les conseqüències de l'activitat del projecte, coincideix amb Marzo en que la zona podria estar més ben monitoritzada, però afirmen que és suficient per controlar l'activitat de l'empresa. Recentment es van instal·lar dos monitors especialment pensats per detectar microsismes com els ocorreguts.
El Ministeri d'Indústria va ordenar el passat 26 de setembre el cessament temporal de l'activitat d'extracció de gas a la planta per investigar les causes de l'augment de l'activitat sísmica a la zona. Experts geòlegs han assenyalat que els nombrosos sismes registrats a la costa de Castelló i Tarragona es deuen a la “sismicitat induïda” pel projecte Castor, provocada per la injecció de gas a la roca, encara que no hi ha consens sobre els seus riscos i evolució.
El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha admès que, segons el Col·legi Nacional de Geòlegs i l'Institut Geogràfic i Miner, hi ha una “relació directa” entre la injecció de gas en l'emmagatzematge subterrani de Castor (enfront de les costes de Castelló) i els “microsismes” a la zona. “L'emmagatzematge podria estar a l'origen dels sismes però encara no tenim constància científica d'això. Seran els experts els que hauran de determinar”, ha afirmat Sòria en declaracions a Onda Cero.
Tècnics del Ministeri d'Indústria estan recollint informació per intentar determinar si l'augment de l'activitat sísmica al golf de València, a l'entorn de l'emmagatzematge de Castor, podria estar relacionada amb la injecció de gas en aquesta infraestructura.
L'any 2008, Ecologistas en Acción va presentar al·legacions per exigir la paralització del projecte. Es va argumentar llavors que l'Estudi d'Impacte Ambiental del projecte minimitzava els riscos derivats d'aquest, que no s'havia garantit la participació ciutadana en el període d'exposició del projecte i que es registrava una manca de seguretat en la seva execució.
“L'emmagatzematge de gas és una cosa molt complicada. Se sol fer en terrenys de roca porosa, però el problema és que el sòl no és immutable. Pateix canvis. I això és impossible de controlar. Per això no es pot fer aquest tipus de coses a cegues”, resumeix Rafael Yus, geòleg d'Ecologistes en Acció. També adverteix que, tot i que “els microsismes poden semblar inofensius”, en aquest cas en particular “s'han registrat sismes de més de quatre graus en l'escala de Richter que podrien causar danys estructurals”, i avisa d'un possible “efecte dòmino” en què aquests moviments sumin força. Si això succeís, el risc de terratrèmol és molt alt.