La reunió entre el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha posat en alerta a Ciutadans, que tem que els dos líders puguin utilitzar la trobada per explorar la possibilitat de celebrar un referèndum a Catalunya. La visita es produirà aquest dimarts a proposta del candidat del PSOE i ha estat anunciada un dia abans sense que hagi transcendit el contingut que tractaran, coincidint amb un moment en què els grups del Congrés intensifiquen les converses per buscar acords d'investidura.
El portaveu de la formació taronja a Catalunya, Fernando de Páramo, ha recordat que el pacte subscrit entre les dues formacions per la investidura de Sánchez prohibeix expressament el referèndum i ha advertit que la seva formació s'aixecarà de la taula de negociacions si a la reunió es parla d'aquesta qüestió. Ciutadans ha assegurat que no havia estat informat sobre la reunió, però la veuen amb bons ulls si serveix per tractar sobre “mesures per millorar la vida dels catalans”. Malgrat això, de Páramo ha assegurat que “no es fien” del PSOE ja que no es fien “dels partits vells”.
Per Sánchez el suport dels independentistes a la investidura és necessari si vol acceptar el pacte proposat per Podem, que faria fora Ciutadans de l'acord. Els dos grups catalans, ERC i DiL, han estès la mà al PSOE per investir Pedro Sánchez sempre que aquest accepti convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya durant la legislatura, cosa que fins ara sempre ha estat rebutjat pel PSOE. Al que sí que s'han obert els socialistes és a estudiar els 23 punts que Artur Mas va reclamar davant Rajoy en 2014.
Aquest dilluns Puigdemont ha tornat a reafirmar el seu oferiment d'investidura als socialistes a canvi del referèndum i ha avançat que aquest assumpte “estarà sobre la taula” en la reunió amb Sánchez. A més ha utilitzat l'anunci de la trobada, la primera amb el líder del PSOE des que és president, com a exemple que el seu Govern és “un govern que dialoga” i que tracta d'arribar a acords. En el mateix sentit, Puigdemont ha elogiat el PSOE assegurant que la invitació a reunir-se posa en relleu la voluntat de diàleg del partit. Sánchez ja es va reunir amb Artur Mas abans de les eleccions del 27-S.
El PSC també s'ha manifestat poc després de l'anunci de la reunió per defensar que el referèndum pugui ser un dels punts de la conversa entre els dos líders. “No cal posar línies vermelles a l'acord”, ha assegurat la portaveu del PSC, Esther Niubó. La socialista ha respost a de Páramo assegurant que l'acord entre PSC i Ciutadans és només per la investidura i que aquesta encara no s'ha produït. “Ningú s'ha casat amb ningú, Sánchez pot parlar amb qui vulgui fer-ho”, ha tancat.
En els últims dies han crescut les veus del PSC que se situen partidàries que el PSOE miri cap Podem per pactar. L'última d'elles, Núria Parlon, que aquest diumenge va reconèixer que PSC i PSOE tenien diferents postures sobre el referèndum. “Alguns creiem que el PSC ha de tenir entitat pròpia, clara i independent del PSOE i no hem de diluir en el nostre programa el dret a decidir de Catalunya”, va assegurar l'alcaldessa de Santa Coloma. Aquest dilluns, en canvi, ha matisat les seves paraules, apropant-les a la línia oficial del seu partit. “Abans d'arribar a fer el referèndum, caldrà trobar el com fer un pacte perquè Catalunya se senti còmoda a Espanya”, ha matisat Parlon.