La portada de mañana
Acceder
El Supremo se contradice para intentar tumbar la amnistía
CRÓNICA | Sánchez abona las deudas pendientes para amarrar el apoyo de ERC a Illa
OPINIÓN | Estese a lo acordado, por Elisa Beni

Colau vol passar de les paraules als fets amb un ple sobre pobresa i turisme

Si hi ha dos temes que van costar l'alcaldia al convergent Xavier Trias aquests van ser, sens dubte, la repartició de la riquesa -o la lluita contra la pobresa- i la gestió del turisme. O, com a mínim, aquests van ser dos dels eixos que va utilitzar la Barcelona en comú (BComú) d'Ada Colau per esmenar el mandat de CiU al capdavant del consistori de la capital de Catalunya. La bretxa entre barris rics i barris pobres i conceptes com saturació turística o gentrificació van ser una constant en una campanya electoral que, ara, vol passar de les paraules als fets.

Precisament per deixar enrere l'estela d'acusacions sobre la seva, de moment, breu obra de govern –els partits de l'oposició critiquen “molt de fum i poques decisions”–, Colau escenifica aquest divendres les seves prioritats com a alcaldessa en un ple extraordinari sobre pobresa, turisme i una qüestió molt lligada a la segona, l'ordenança de terrasses del negoci de la restauració. Una trobada que, a més a més, es reserva un quart punt en l’ordre del dia: els polèmics Jocs d’Hivern.

En el ple, l'equip municipal pretén aprofitar els escassos marges de què disposa com a institució local per reduir l'impacte fiscal als veïns més necessitats. Per això, Colau revisarà els impostos municipals en funció de la renda dels ciutadans. O el que és el mateix, explorarà rebaixes, bonificacions o l'eliminació parcial o puntual de tributs que depenen del municipi –on cal destacar l’IBI, els preus públics o la taxa d'escombraries—.

Colau ha expressat aquests dies la seva voluntat de “començar a treballar unes primeres línies estratègiques comunes per fer front a qüestions urgents” i ha posat com exemples l'habitatge, l'alimentació, la pobresa energètica o les llars d'infants. Sobre el paper, algunes de les mesures que han transcendit són els tres milions d'euros que es preveuen destinar de manera urgent aquest 2015 per augmentar una de les seves obsessions de la Colau activista i, també, alcaldessa: el parc d'habitatges públics de lloguer. A més, el seu equip prepara en les últimes setmanes un informe per mesurar el cost real de la vida a Barcelona. Un càlcul que seria clau per recalcular els barems necessaris per accedir a les prestacions socials.

El ple arriba després que Colau anunciés la setmana passada la convocatòria juntament amb ERC i PSC, que malgrat donar suport al ple en els últims dies s'han mostrat hostils amb l'alcaldessa per “falta de concreció”. Si el socialista Jaume Collboni, ha assegurat que a BComú “li fa por governar” i que tot i que les mesures estan “ben orientades” els falta “concreció”; el republicà Alfred Bosch ha avisat que el seu grup “pressionarà” perquè Barcelona doni el “gir social” que necessita.

Turisme i terrasses, l'altre punt calent

Davant l'onada de calor més tremenda que es recorda a Barcelona, un dels temes a regular, accentuat en ple estiu, segueix sent el turisme i les terrasses que, en algunes zones de la capital, s'han cruspit més espai públic de que els veïns desitjarien. En aquesta direcció, l'executiu municipal suggereix la creació d'un consell municipal de turisme que aprofiti la feina feta per l'anterior govern i ampliï el debat als 73 barris de la ciutat.

El dia del anunci del ple, Colau va destacar que era oportú no esperar al Ple ordinari que se celebrarà a principis del mes d'octubre i va assenyalar que el Ple extraordinari dedicat a turisme ha de incorporar dos acords: “la creació del Consell Municipal del Turisme i l'inici de la revisió de l'ordenança de terrasses”. Precisament en aquest últim extrem, Colau haurà de lidiar amb els grups que portin el clam dels bars i restaurants, la meitat dels quals haurien d'adaptar per complir amb l'actual ordenança.

El ple també servirà per mesurar la solidesa del govern de Colau, amb només 11 regidors en un consistori on hi ha 41. De fet, un quart punt del ple serà fonamental per constatar la capacitat transformadora del nou consistori, i és que renaixerà la discussió sobre que Barcelona presenti candidatura als Jocs d'Hivern de 2026. ERC i PSC, juntament amb CiU i inclòs C’s i PP, podrien usar els seus vots per redirigir el rumb de Barcelona en aquesta qüestió que, segons Colau, “no és prioritària per a Barcelona”.