Aquest dijous ha arrencat la recollida de firmes de la iniciativa legislativa popular per fer front a l’Emergència Habitacional i la Pobresa Energètica. Les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca de Catalunya, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC promouen aquesta campanya, que disposa de quatre mesos per aconseguir les 50.000 firmes que calen perquè el Parlament la prengui en consideració. La Mesa del Parlament va donar llum verda, el passat 13 d’octubre, a aquesta iniciativa, que pretén que s’introdueixin canvis a les lleis vigents a Catalunya per garantir un habitatge digne a tothom i una segona oportunitat a les persones que la societat deixa de costat.
L’objectiu de la iniciativa legislativa popular de Mesures Urgents per fer front a l’Emergència Habitacional i a la Pobresa Energètica és que el Parlament català aprovi mecanismes que atorguin una segona oportunitat a les famílies sobre-endeutades amb despeses vinculades a l’habitatge habitual, facilitin un lloguer social a les persones en situació de vulnerabilitat que es trobin en risc de desnonament quan el propietari sigui una entitat financera o un gran tenedor d’habitatge i el reallotjament garantit quan el propietari sigui un particular. La ILP també exigeix un lloguer forçós dels pisos buits propietat d’entitats financeres i grans propietaris d’immobles i l’accés garantit a subministraments de gas, aigua i llum, aturant els talls indiscriminats a les llars vulnerables.
En la presentació de la campanya de recollida de signatures es va recordar que a Catalunya es produeix un promig esgarrifós de 43 desnonaments diaris i que des del 2008 s’han executat més de 110.000 desallotjaments per no pagar les hipoteques corresponents. Un 10% de veïns (unes 320.000 famílies) estan afectats pels talls de subministraments bàsics. La campanya s’acompanya d’un vídeo de denúncia que alterna veus de persones conegudes com Jaume Barberà o Marina Rossell amb ciutadans que han perdut o temen perdre la seva llar o tenen dificultats per pagar els subministraments dels serveis bàsics.
Al conjunt d’Espanya, des de 2007 s’han produït 570.000 execucions hipotecàries i les dades oficials del Consell General del Poder Judicial relatives al segon trimestre de 2014 mostren com els desnonaments han augmentat un 4% en relació al mateix període de l’any passat, arribant gairebé als 19.000. Catalunya encapçala aquest trist rànquing, amb quasi una quarta part del total de desnonaments. Els promotors de la ILP preveuen que prop d’un milió de catalans tingui problemes per mantenir la casa a una temperatura adequada aquest hivern i afirmen que “a la primavera del 2015, quan la ILP arribi al Parlament no valdran les excuses. Tindrà a les seves mans la decisió d’acabar amb l’emergència habitacional o no. I la població catalana sabrà si hi ha voluntat política per acabar amb el patiment de les persones o si s’opta per seguir protegint els bancs i les grans corporacions d’aigua, llum i gas”.
Els impulsors de la ILP consideren que “afortunadament Catalunya disposa dels recursos legals i materials necessaris per fer front a la situació”. Segons les seves xifres, Catalunya acumula 450.000 habitatge buits (100.000 en mans de les entitats financeres, 80.000 habitatges de nova construcció i 270.000 habitatges particulars). Per la seva banda, les companyies elèctriques han tingut una mitjana de beneficis d'uns 3.849 milions d'euros entre 2008 i 2012. “Del que es tracta, doncs, és de fer servir les competències exclusives del Govern de la Generalitat en matèria d'habitatge i protecció de consumidors per aturar la concentració de la riquesa per part de les grans empreses de subministraments, entitats financeres, fons voltors i grans immobiliàries”, conclouen.
Ningú no dubta que les 50.000 firmes s’aconseguiran molt abans de cloure’s el termini màxim de quatre mesos previst.
Hàbitat 3, habitatges d'inclusió a càrrec del Tercer Sector
Aquesta campanya s’ha engegat coincidint amb la presentació de la Fundació Hàbitat 3, una gestora d’habitatges d’inclusió, impulsada per la Taula del Tercer Sector Social. La Taula aplega unes 4.000 entitats i amb Hàbitat 3 vol aconseguir donar un salt d’escala en els serveis que en l’àmbit de l’habitatge social ofereixen ja les entitats que en formen part. La presidenta d’Hàbitat3, Carme Trilla, explica que la nova Fundació és el resultat de la reflexió d’un grup de treball de la Taula, que va valorar les necessitats d’habitatges de les persones ateses per les entitats que la integren en uns tres centenars.
Came Trilla, que va ser secretària d’Habitatge del govern català, va assumir el càrrec després de presentar l’informe “Un parc d’habitatges de lloguer social. Una assignatura pendent a Catalunya”, elaborat juntament amb Tere Bermúdez, cap del programa “Sense Llar i Habitatge”, de Càritas Diocesana de Barcelona. En aquest estudi es calcul·lava en 230.000 els habitatges socials que caldrien posar a l’abast de la ciutadania.
En la Memòria del 2013, Càritas Barcelona explicava que havia donat ajuts econòmics 11.000 persones en l’àmbit de l’habitatge i que el seu servei de mediació en l’Habitatge havia evitat 455 desnonaments i 101 donacions en pagament. Les estadístiques de 2014, quan es presentin, presentaran xifres més elevades, malauradament.