La primera plantada de la CUP a JxSí qüestiona l'estabilitat parlamentària de Puigdemont

Aconseguir l'estabilitat parlamentària va ser l'objectiu pel qual Artur Mas va decidir sacrificar-se com a candidat, a canvi d'un acord que obligava la CUP a donar suport a la investidura de Puigdemont i garantir que pogués tirar endavant l'acció del seu govern. Però, només dos mesos després d'aquell pacte, el Govern ja s'ha topat amb els seus primers problemes d'estabilitat a la Cambra, perdent aquest dimecres per primera vegada una votació, sobre una esmena de rebuig que permetrà tramitar una llei per recuperar la gestió pública d'Aigües del Ter-Llobregat (ATLL).

La votació d'aquest dimecres no crearà un maldecap instantani al Govern de Puigdemont, ja que el projecte de llei proposat pel PSC ha de passar tot un recorregut parlamentari durant el qual pot ser modificat o fins i tot tirat enrere. Però sí crea un precedent i indica que JxSí necessitarà alguna cosa més que el pacte d'investidura amb la CUP per tirar endavant tots els seus projectes legislatius. Aquesta tensió, encara menor, augura que els problemes de majories aniran en augment durant la legislatura, segons els assumptes a debat augmentin d'importància.

Especialment delicat és l'assumpte del BCN World. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, assegura que el projecte no està “ni de bon tros parat”, però la CUP no només està en contra sinó que ja ha avisat JxSí que, si se segueixen endavant amb els paràmetres de l'última modificació, seria suficient per obrir un casus belli que faria perillar el pacte de legislatura. El projecte ni tan sols convenç a totes les parts de JxSí. ERC es va oposar al projecte en reiterades ocasions durant la passada legislatura, i la consulta popular proposada pel president Puigdemont per decidir què fer amb el complex turístic va generar friccions amb el vicepresident Junqueras, en no posar-se d'acord sobre quin havia de ser l'àmbit geogràfic en el que es realitzés la votació.

Si continua Puigdemont amb la seva pretensió de tirar endavant el BCN World la majoria parlamentària que el sosté en el càrrec es ressentirà abans o després durant la legislatura. Però, fins i tot abans que això, el pacte entre JxSí i la CUP haurà de passar per la seva revàlida més complicada: els pressupostos. Els de JxSí, amb el mateix Artur Mas al capdavant, sostenen que aprovar els pressupostos com a llei més important de l'any és vital per a l'estabilitat del Govern, i Junqueras ja ha avançat que no seran uns comptes bons.

Mentrestant, la CUP assegura que l'acord d'estabilitat no inclou aprovar els pressupostos a qualsevol preu i ja ha començat a posar condicions. Però en aquest cas qui té posicions diverses en el seu si és la CUP. En un comunicat emès dimecres per Poble Lliure, sector que va apostar en el seu moment per la investidura de Mas, l'organització recorda que aprovar uns nous pressupostos és “necessari” per formar les estructures d'Estat i que la seva discussió “no pot encallar el procés de ruptura amb l'Estat”.

La CUP ja havia advertit des del mateix moment de la signatura que la seva lectura sobre l'acord d'estabilitat era diferent a la que es feia des de JxSí. Mentre que la coalició de CDC i ERC considera que els anticapitalistes han de brindar-los suport en tots els assumptes, els diputats de la CUP han reiterat que el seu vots favorables només estan vinculat als assumptes relatius al procés independentista. Fins aquest dimecres, els dos grups havien trobat fórmules per no enfrontar els seus vots, com va passar al gener respecte a la devolució de la paga dels funcionaris, una mesura sobre la qual tenien diferents criteris però que JxSí va acabar pactant amb tots els grups.

Per evitar el xoc entre independentistes, també la CUP havia votat en contra del seu criteri en virtut de l'acord amb JxSí. Va passar al febrer amb la votació que permetia al conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ampliar l'endeutament de la Generalitat després de la pròrroga pressupostària automàtica. Els cupaires havien assegurat que s'abstindrien, igual que CSQEP, però el canvi de vot dels últims va obligar a la CUP a votar afirmativament perquè l'esmena pogués ser aprovada.