La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

La majoria d'ocupants de l'última nau del Poblenou s'acullen al pla de l'Ajuntament

L'última nau industrial del barri del Poblenou de Barcelona que estava ocupada per un col·lectiu de persones d'origen subsharià serà desallotjada aquest dimecres. El desallotjament, però, serà un mer tràmit, perquè ahir ja no hi quedava cap de les 22 persones que vivien i treballaven la ferralla en aquest espai, al carrer Paraguai. La majoria s'han acollit al Pla d'Assentaments l'Ajuntament de Barcelona i es troben ara dormint en albergs o pensions municipals.

Són 18 dels 22 habitants de la nau els que s'han apuntat a la sortida que els oferia el consistori, segons fonts municipals, una opció que inclou la possibilitat d'entrar en un programa de formació i ocupació i de tenir un allotjament fins que trobin una solució a la seva situació, segons assegura el consistori.

En els últims dies la majoria dels que vivien a la nau n'han anat traient les seves pertinences -moltes més de les que es poden endur als albergs- i han intentat guardar-les en espais de companys i coneguts. Només quatre d'ells han optat per fer ús del magatzem que posava a la seva disposició el consistori barceloní, ja que es troba a Sant Andreu de la Barca, a 30 quilòmetres de la ciutat.

Davant el desallotjament, les entitats veïnals han celebrat que l'Ajuntament garanteixi la seva assistència als afectats, però lamenten que el problema d'exclusió social que pateixen els que viuen en aquests assentaments seguirà fins que aconsegueixin regularitzar la seva situació a Europa.

“Mai podrem estar satisfets amb aquestes solucions si no hi ha canvis en la llei d'estrangeria que permetin a aquestes persones ser iguals als altres ciutadans”, explicava Carlota Falgueras, de la Xarxa de Suport als Assentaments. De la mateixa manera s'expressava Andrés García, advocat del col·lectiu, que considera que qualsevol sortida assistencial o d'emergència per als desallotjats “és un nyap, perquè no soluciona el problema de fons”. “Ha de quedar clar que aquesta gent no estarà avui millor que ahir, al contrari; ahir tenien un espai col·lectiu on dormien i, a més, podien guanyar diners per subsistir. Avui no tenen això”, sentenciava el lletrat, que considera que el consistori hauria de ser més flexible a l'hora de proporcionar un entorn a aquests col·lectius per autogestionar-se.

Després del desallotjament i enderrocament d'aquesta nau industrial, quedaran uns 18 assentaments al Poblenou, segons els veïns, encara que cap d'ells tindrà el perfil d'espai industrial ocupat per desenes de persones. Els que queden són assentaments en solars a l'aire lliure o pisos i blocs sobreocupats.