Catalunya Opinión y blogs

Sobre este blog

La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

MACBA: Entre la ruptura i la reforma

Oriol Puig

Barcelona —

Després de gairebé dos mesos de silenci, l’anunci del concurs per buscar nou director i un breu comunicat per presentar la programació 2015-2016 no ha aconseguit esvair la crisi del MACBA després de la caiguda de la cúpula directiva.

El 20 de març estava previst presentar les exposicions i activitats per al 2015, però també estaven tancades les del 2016 i només faltaven els últims retocs en el programa del 2017. El conservador en cap, Valentí Roma, i el cap de programes públics, Paul B. Preciado, ja l'havien presentat al consorci i estava aprovada.

Amb el cessament de Roma ha caigut possiblement la mostra estrella del 2015, ‘L'escriptura és un virus’, que analitza la relació entre escriptura i art a partir de l'obra de William Borroughs. El Museu de Los Angeles i el d'On Kawara han confirmat que les obres estaven demanades.

L’artista basca Itziar Okariz, que havia de situar una instal·lació a l’espai El Gran Vidre del MACBA, s’ha negat a col·laborar amb el museu després de la controvèrsia arran de la cancel·lació de 'La bèstia i el sobirà'. Tampoc no es programarà la mostra 'Art i escriptura' perquè es tractava d’un projecte molt personal del conservador en cap anterior, Valentí Roma, acomiadat per Bartomeu Marí al març.

Al programa del 2015 Roma també apareixia com a comissari de la mostra de Sergi Aguilar 'Revers/Anvers (1972-2015)', que recorre 40 anys de pràctica escultòrica d'aquest artista barceloní, que compagina la seva activitat creativa amb la direcció de la Fundació Suñol. La negociació del comissariat de l'exposició d'Aguilar amb el MACBA també va fracassar. Roma no comissariarà la mostra i ha aconseguit que esborressin el seu nom de la documentació. L’exposició s’havia d’inaugurar el 30 d’abril però finalment obrirà portes el 3 de juny.

La polèmica desfermada per 'La bèstia i el sobirà' ha provocat més cancel·lacions. Per exemple, el seminari dirigit per Marcelo Expósito, un dels responsables del programa cultural de Barcelona en Comú, que hauria portat a Barcelona ponents de la talla de Naomi Klein. També s'ha cancel·lat el Programa d'Estudis Independents, un projecte de pedagogia radical, dirigit per Paul B. Preciado, que ha rebut el reconeixement internacional.

Xavier Miserachs com a reclam

El MACBA, que per al 2015 disposa d'un pressupost d'11 milions d'euros, inaugura la setmana que ve, el dimecres 20 de maig, la mostra 'Heritage Studies' d'Iman Issa, guanyadora del I Premi Han Nefkens-Macba. 'Desitjos i necessitats. Noves incorporacions a la col·lecció MACBA' (del 18 de juny del 2015 al 15 de maig del 2016), comissariada per Bartomeu Marí, presentarà per primera vegada obres adquirides en els últims tres anys per la Fundació. A l'estiu s'inaugurarà 'Espècies d'espais' (del 15 de juliol del 2015 al 31 de gener del 2016), comissariada per Frederic Montornés, concebuda a la manera d’un edifici fragmentat espacialment segons la tipologia que Georges Perec estableix en el seu llibre 'Espècies d’espais'.

Amb el nou curs arribarà 'Xavier Miserachs. Barcelona' (del 18 de setembre del 2015 al 10 de gener del 2016). El Museu custodia el fons artístic des de l’any 2011 i està constituït per més de 80.000 documents, imatges fetes entre 1954 i 1998, documentació administrativa i alguns dels quaderns de notes de l’artista, que reflecteixen el procés de creació de les seves obres. El projecte expositiu inclourà l’exhibició del treball d’ordenació, catalogació i conservació que el Macba ha fet durant aquests quatre anys.

Concurs internacional

El Consell General ha aprovat i tancat les bases del concurs públic internacional previst per a l’elecció del futur director o futura directora del Museu d’Art Contemporani de Barcelona. El procés de recepció de candidatures s’allargarà fins al 30 de juny de 2015.

El jurat, format per Chris Dercon, membre del comitè assessor del MACBA; Alfred Pacquement, exdirector del Centre Pompidou; Pepe Serra, director del MNAC; Ignasi Aballí, artista; Emilio Álvarez, galerista; Xavier Antich, professor de filosofia; Jordi Sellas, representant de la Generalitat de Catalunya; Llucià Homs, representant de l’Ajuntament de Barcelona, i Ainhoa Grandes, representant de la Fundació MACBA, valorarà en una primera fase d’avaluació de mèrits l’excel·lència professional del candidat, el coneixement i les relacions amb el medi internacional de l’art contemporani, el coneixement de l’àmbit cultural català, així com els treballs i distincions que avalin la seva trajectòria professional. El comitè d’experts, en una segona fase, farà les entrevistes i elevarà tres propostes raonades de candidats al Consell General per tal que aquest nomeni la persona que haurà de dirigir el MACBA.

El candidat o candidata ha de demostrar habilitats de lideratge i es valorarà especialment la capacitat de gestionar i motivar l’equip humà que treballa al Museu. També és imprescindible la capacitat de representar el Museu en un ampli ventall d’àmbits i de construir i desenvolupar xarxes de relacions.

Després de gairebé dos mesos de silenci, l’anunci del concurs per buscar nou director i un breu comunicat per presentar la programació 2015-2016 no ha aconseguit esvair la crisi del MACBA després de la caiguda de la cúpula directiva.

El 20 de març estava previst presentar les exposicions i activitats per al 2015, però també estaven tancades les del 2016 i només faltaven els últims retocs en el programa del 2017. El conservador en cap, Valentí Roma, i el cap de programes públics, Paul B. Preciado, ja l'havien presentat al consorci i estava aprovada.