El degoteig d'investigacions -antigues imputacions- associades al macro cas de corrupció sanitària Innova continua. Aquest cop, però, la major part dels nous investigats pel jutge Diego Álvarez de Juan són metges. En una interlocutòria emesa pel magistrat aquest dimecres s'informa de la citació a declarar en qualitat d'investigats a prop de cinquanta facultatius -majoritàriament cirurgians ortopèdics- de diferents hospitals públics i privats de Catalunya per cobrar presumptament comissions il·legals de l'empresa Traiber en compensació per col·locar les seves pròtesis a pacients. A més, s'investiga a dos metges de l'Hospital Santa Tecla de Tarragona per operar a un pacient amb una pròtesi de Traiber en mal estat i no comunicar-ho a les autoritats competents.
Entre els diferents delictes que s'imputen hi ha el de corrupció entre particulars (en el cas dels facultatius que treballaven per compte aliè en determinats centres i van cobrar comissions) i el delicte de suborn (en el cas de centres sanitaris públics, els pagaments de comissions irregulars en forma de viatges a congressos, regalis, etc).
Els facultatius treballen en diferents centres públics i privats de Catalunya. Entre els principals públics hi ha el Sant Joan de Reus, el Joan XXIII de Tarragona, al Parc Taulí de Sabadell, el Sant Pau o el Clínic. També hi ha cirurgians de les clíniques privades Teknon o Dexeus.
També s'imputa els responsables de l'empresa que fabricava les pròtesis i alguns dels seus treballadors. Entre els múltiples delictes hi ha el delicte contra la salut pública ja que Traiber ha incomplert els requisits exigits per la normativa vigent posant al mercat productes sanitaris que arriscaven la salut dels seus pacients, s'explica en el document.
La investigació sobre Traiber pertany a la peça separada número 4 del macro cas de corrupció sanitària 'Innova'. Fa uns mesos aquest diari va explicar el cas de les pròtesis caducades i va confirmar que s'haurien implantat pròtesis de Traiber a prop de 3.500 pacients en una trentena d’hospitals a Catalunya i que el 70 o 80% de les operacions s’haurien fet als hospitals de Sant Joan de Reus (on van tenir lloc unes 1.700), Delfos, Quirón i Sagrat Cor.
Comissions irregulars, viatges i regals als metges
Segons explica el jutge en la interlocutòria i en relació amb els presumptes pagaments a metges a través de comissions o en forma de regals i viatges perquè col·loquessin pròtesis de Traiber, “hi ha indicis per pensar que el que l'empresa Traiber entén per royalties (pagaments a metges que col·loquen les seves pròtesis) en realitat són, presumptament, negocis jurídics simulats que s'utilitzen per encobrir el pagament de comissions irregulars”.
La interlocutòria també parla de pagaments en forma de regal o viatges. Un dels casos que destaca el jutge és el pagament d'un viatge a Egipte el 2008 per un suposat Congrés de Tràiber. En un document manuscrit trobat es recull una mena de comptabilitat en què es relacionen les despeses del viatge amb el número de pròtesis relatives a l'Hospital Sant Joan de Reus per dos dels seus facultatius. A banda d'aquests dos metges, en un altre document relacionat amb el mateix viatge hi apareix el nom d'uns altres quatre metges i s'hi afegeix el concepte: “Regalía a los Drs. para tapar la boca por fallo del cotilo”. Pel jutge, en aquest cas Traiber hauria subornat els quatre facultatius perquè no diguessin res després de descobrir les deficiències tècniques de les pròtesis.
Entre la documentació requisada també s'hi ha trobat un “important volum de sobres que contenien justificants de pagaments de viatges a metges” a diferents destinacions. D'altra banda en el text emès aquest dimecres es ressalta la taula de comptabilitat de regals de nadal de l'empresa Traiber, on hi consten regals a doctors de centres sanitaris públics com el Sant Joan de Reus o l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.