Exactament vuit mesos després d'iniciada la vaga a la fàbrica de Panrico a Santa Perpètua de la Mogoda l'assemblea de treballadors ha decidit desconvocar la mobilització i acceptar la tornada a la feina dilluns 16 de juny, segons fonts laborals.
La votació ha estat de 99 vots a favor de tornar al treball i 45 partidaris de mantenir la vaga indefinida.
La decisió s'ha adoptat després que dijous en la reunió mantinguda a la seu del departament d'Empresa i Ocupació no s'aconseguissin acostaments entre les posicions sindical i empresarial. La darrera proposta de Panrico era reduir els acomiadaments dels 133 que havia previst inicialment fins als 80 abans esmentats, tot i que durant l'any passat ja es van executar altres 33 acomiadaments.
Els acomiadaments de la planta de Santa Perpètua de la Mogoda són els més significatius del pla de reestructuració de l'empresa de brioixeria. En total en totes les factories del grup la sentència de l'Audiència Nacional permet a la companyia realitzar 745 comiats, dels que el 43% corresponen a la planta catalana. Darrere d'aquest dur pla d'ajustament es troba Carlos Gila, un directiu especialitzat en reestructuracions d'empresa i tancaments de societats en crisi.
La desconvocatòria de la vaga es complementa amb l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació que ha demanat ja l'empresa per poder realitzar un retorn a la normalitat de forma esglaonada.
En la seva mediació la Generalitat havia demanat a l'empresa que reduís fins a 70 els acomiadaments a canvi que els treballadors aturessin l'acció judicial presentada per atemptar contra el dret de vaga.
Els treballadors de Santa Perpètua de la Mogoda es van declarar en vaga indefinida el 13 de nombre de 2013. Ho van fer després que el vot d'aquesta factoria va resultar decisiu en dues ocasions per rebutjar acords als quals eren favorables els col·lectius d'empleats d'altres plantes del grup que, en el pla empresarial, estaven menys afectats per la reconversió. A Santa Perpètua els operaris de Panrico es van revoltar contra les intencions de l'empresa després que dos anys enrere havien estat afectats per un altre expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que va suposar una forta reducció salarial.
Durant els vuit mesos de vaga els empleats han creat la seva base davant la factoria. Front a la fàbrica es van produir dues càrregues dels mossos. Allà mateix, en una barraca construïda manualment, els vaguistes han situat el seu comandament general. S'han coordinat, però també han fet servir aquell indret per fabricar productes que servissin per vendre i així recaptar fons per a la caixa de resistència. També durant tot el temps de la vaga treballadors de la localitat i de la resta de poblacions de la comarca s'han solidaritzat amb la gent de Panrico, han organitzat festivals musicals i els han acompanyat en manifestacions. Les darreres accions solidàries es van fer precisament el dia abans de la desconvocatòria. Grups de treballadors van anar a grans magatzems on es venien productes de la fàbrica en vaga i van instar els compradors a fer boicot.
La vaga dels treballadors de Panrico és l'aturada indefinida més llarga que es produeix a Catalunya durant el darrer període democràtic i la segona de més durada a Espanya.
Exactament vuit mesos després d'iniciada la vaga a la fàbrica de Panrico a Santa Perpètua de la Mogoda l'assemblea de treballadors ha decidit desconvocar la mobilització i acceptar la tornada a la feina dilluns 16 de juny, segons fonts laborals.
La votació ha estat de 99 vots a favor de tornar al treball i 45 partidaris de mantenir la vaga indefinida.