El Consell Nacional Extraordinari que ha celebrat aquest matí el PSC ha decidit que la formació només estarà a favor del dret a decidir si és pactat amb Madrid. Dels 309 consellers que han votat, 258 (el 83%) ho han fet per la resolució que ha defensat el primer secretari, Pere Navarro, mentre que només 41 (13%) han donat suport al document presentat per Joan Ignasi Elena i Àngel Ros.
El resultat de la votació dóna força a Pere Navarro i, sobre el paper, hauria de posar punt i final a les divisions que hi ha dins el partit sobre el dret a decidir. Però fins que no hi hagi una votació al Parlament no es podrà comprovar si els diputats crítics fan cas o no a la decisió del Consell. A la sortida de la votació, els diputats no han volgut avançar-ho.
Un acord impossible
Un acord impossible
Des de primera hora del matí, el primer secretari, Pere Navarro, havia estat reunit amb els representants del sector més sobiranista per intentar pactar una sola resolució, que posés punt i final al constant debat intern que té la formació i al desgast que això comporta.
Però l'acord no ha estat possible, i els crítics, representats per Àngel Ros, Joan Ignasi Elena i Marina Geli, han acabat presentant un text alternatiu. D'aquesta manera els més de consellers del PSC que avui han participat en el consell, han hagut d'escollir entre la resolució presentada per Pere Navarro, que només defensa el dret a decidir si l'autoritza l'Estat i el text presentat pel sector més sobiranista, que defensa el dret a decidir, sense lletra petita.
Durant tot el matí, els crítics han estat reunint signatures entre els consellers, ja que per aconseguir que el vot sigui secret cal un 10% del suport. I l'han aconseguit. Aquest punt era important, ja que si la votació era a mà alçada, era molt possible que alguns consellers preferissin no votar la opció contrària a la direcció.
Navarro ha explicat la seva resolució, defensant “la reforma federal” i oposant-se “al gran engany dels que diuen que volen la consulta però ens volen portar a un carreró sense sortida”. El primer secretari ha insistit en que “sense acord no hi haurà consulta”.
Abans de presentar la seva resolució, Navarro ha advertit que un cop s'aprovi el text, sigui el que sigui, “tots els representants” del PSC “tenen la obligació moral i democràtica de defensar-lo”. El missatge anava dedicat al sector crític que, en una passada votació al Parlament sobre e dret a decidir van trencar la disciplina de vot i van ser sancionats. L'objectiu d'aquest Consell Nacional Extraordinari és fixar de manera “clara i inequívoca”, segons Navarro, quina és la posició del PSC i que ja no hi hagi més fisures.
Després del discurs del primer secretari, han demanat la paraula fins a 17 consellers i membres de l'Executiva. Jordi Hereu i José Montlla, en les seves intervencions, han defensat el posicionament de Navarro.
La primera votació al Parlament on es podrà comprovar si els diputats crítics fan cas a la resolució que surti del consell serà previsiblement el 4 de desembre, quan es votarà si es reclama a l'Estat que transfereixi a la Generalitat la competència per organitzar referèndums.