Barcelona té un problema amb els lloguers. L'informe municipal sobre arrendaments ja ho va posar de manifest a principis d'aquest mes i un altre estudi de la Generalitat ho ha confirmat aquest dijous. La capital catalana va tancar el 2015 amb un augment del 7% del preu del lloguer mitjà en comparació amb el 2014 i va arrossegar la mitjana catalana a un increment del 3,9%. Sense comptar Barcelona, la pujada a Catalunya va ser de l'1,9%, una xifra que, segons els autors de l'estudi, “certifica la finalització de l'ajust de preus”.
“La pujada a Barcelona de moderada no en té res, amb un IPC del 0% al 2015 la pujada és d'un 7% en termes reals. És molt elevada”. Així de contundent s'ha mostrat l'economista especialista en cicles immobiliaris que ha presentat l'estudi, Agustí Jover. Amb tot, Jover ha pronosticat que la pujada dels lloguers a Barcelona “no té recorregut vist el comportament del mercat”. Si l'Ajuntament va situar el preu mitjà del lloguer a Barcelona en 727 euros mensuals, l'estudi de la Generalitat l'eleva a 734.
A més, Jover ha defensat que la capital no pateix una bombolla immobiliària del lloguer ja que perquè aquest fenomen es doni a l'increment de preus l'ha d'acompanyar un augment del nombre de contractes, cosa que no ha passat: el número de nous arrendaments a Barcelona ha baixat un 8,5% en relació al 2014. Al conjunt de Catalunya ha disminuït un 5,3%.
El 56% dels lloguers a Barcelona es situen en una forquilla d'entre 450 i 750 euros mensuals; el 34% està per sobre i només el 10% dels llogaters paguen menys de 450 euros al mes. En el conjunt català, set de cada deu lloguers està entre 300 i 600 euros mensuals. La mitjana global és de 572,38 euros al mes.
En el cas de la capital a més, com en altres indicadors, hi ha una gran polarització del mercat de lloguer entre els barris amb menor i major renda. Així, el districte amb un preu de lloguer més elevat (Sarrià-Sant Gervasi, amb 1.051,23 euros mensuals) és 2,03 vegades més car que el districte més barat (Nou Barris, amb 518,80 euros al mes). La diferència era de 1,96 vegades el 2014 i 1,82 el 2013. A judici de Jové, això mostra com el mercat ensenya que l'esclat de la bombolla “s'ha repartit de manera desigual en termes socials”.
En el conjunt de Catalunya, Jové ha previst que la tendència a l'alça no té recorregut si no hi ha una recuperació de la renda familiar disponible que permeti seguir augmentant els preus. “La demanda no està en condicions de seguir l'augment de preus”, ha afegit.
La Generalitat no veu bé la idea de Colau de regular preus
Per fer front a la pujada de preus del lloguer a la capital, l'alcaldessa Ada Colau va suggerir regular els preus del lloguer com passa a altres ciutats europees, com Berlín. Una idea que la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, no ha vist amb bons ulls. Al seu parer, limita els preus del lloguer pot estimular els propietaris a posar el pis a la venda o a no fer les reformes necessàries als habitatges. Borràs ha afirmat que aquest tipus de mesures “poden portar efectes contraris dels que es volen”.
Per contra, Borràs ha apostat per elaborar una llei d'arrendaments urbans pròpia que pugui entrar en vigor el 2017. Les línies mestres de la nova legislació, ha avançat la consellera, passen per part “garantir l'accés a l'habitatge i l'equilibri entre propietaris i llogaters” per tal d'aconseguir “ordenar el mercat de lloguer”.