Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest divendres l'alcaldessa de Berga (Barcelona) Montserrat Venturós (CUP), complint l'ordre que va emetre el jutge després que l'alcaldessa es negués a acudir a declarar com a investigada per no retirar l'estelada del balcó de l'ajuntament en les eleccions catalanes i espanyoles del 2015. La policia catalana ha portat l'alcaldessa als jutjats de Berga, on ha declarat davant del jutge durant una mitja hora. La detenció de Venturós ha obert una nova bretxa entre Junts pel Sí i la CUP, que ha expressat el seu malestar per la participació dels Mossos en l'arrest de l'alcaldessa.
A la sortida dels jutjats, Venturós ha considerat “insultant” la seva detenció i ha explicat que en la seva declaració judicial s'ha reafirmat en els motius que la van portar a mantenir l'estelada al balcó de l'Ajuntament: “Obeïm al mandat popular” , ha afirmat. “No vam retirar l'estelada i no ens amaguem. Ens mantindrem ferms en el mandat popular”, ha afegit. Davant del jutge, Venturós ha al·legat que l'acord per no despenjar l'estelada el va prendre el ple municipal el 2012, quan ella no era ni regidora ni alcaldessa.
Després de declarar, Venturós segueix investigada per un presumpte delicte electoral, tot i que ha quedat en llibertat sense fiança. Amb tot, en una interlocutòria el jutge ha advertit l'alcaldessa que si torna a negar-se a comparèixer podrà tornar a ordenar la seva detenció i fins i tot que ingressi a la presó.
La detenció de Venturós per part de la policia catalana ha provocat dures crítiques de la CUP a la conselleria d'Interior, que comanda el convergent Jordi Jané. I és que els anticapitalistes vénen reclamant des de fa temps que la policia catalana no sigui l'encarregada d'actuar contra els càrrecs polítics que optin per desobeir, cosa a la que sempre s'ha negat Interior.
El diputat de la CUP i advocat de Venturós, Benet Salellas, ha criticat l'actuació policial. Agents de paisà dels Mossos han detingut Venturós a casa a primera hora del matí, la qual cosa Salellas ha qualificat de “impropi d'una policia democràtica”. Salellas ha enviat un missatge directe al Govern, que depèn de la CUP per aconseguir una majoria al Parlament, i ha instat l'Executiu a dir “si està amb la justícia espanyola o amb defensar als càrrecs electes” catalans.
D'altra banda, Salellas ha emmarcat la investigació sobre Venturós en una “escalada repressiva” per part de l'Estat, i ha afegit que el cas va néixer a partir d'una denúncia de Societat Civil Catalana, entitat que ha considerat “d'extrema dreta”.
El Govern ha evitat comentar el paper de la policia catalana i s'ha centrat en la investigació judicial. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha instat a “no matar el missatger” i deixar els Mossos al marge del debat per la detenció de l'alcaldessa. “El tema és per què estan judicialitzades tantes actuacions”, ha remarcat Jané, que ha recordat que quan els Mossos, com en aquest cas, actuen com a policia judicial “qui els mana és el jutge, l'ordre no ha passat pel Govern”.
L'alcaldessa de Berga ha rebut el suport del president de la Generalitat, Carles Puigdemont; i de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
Doble plantada al jutge
Venturós es va negar a comparèixer davant del jutjat on el 5 d'abril i el 17 d'octubre passats estava citada com a investigada –la denominació que abans rebien els imputats– per un presumpte delicte electoral per no retirar la bandera estelada del balcó de l'ajuntament durant la campanya electoral de les eleccions catalanes, al setembre de 2015, i de les espanyoles de desembre.
El jutjat d'instrucció 1 de Berga té obertes dues causes contra Venturós per delicte electoral. En totes dues el jutge l'ha citat a declarar dues vegades, i l'alcaldessa s'ha negat a anar a declarar. Després de la última incompareixença de la investigada, el passat 17 d'octubre, el jutge va demanar informe al ministeri fiscal, que va sol·licitar la detenció de Venturós. El jutge va ordenar arrestar l'alcaldessa aquest dijous per tal de poder-li prendre declaració aquest divendres en els procediments oberts.
L'alcaldessa de Berga, una població del nord de la província de Barcelona d'uns 20.000 habitants, no va fer cas dels requeriments de la Junta Electoral Central, pel que havia estat citada a comparèixer al jutjat d'instrucció número 1 de Berga. Va acudir fins a les portes del jutjat, però un cop allà va explicar que no pensava entrar a declarar. “No declararé, desobeiré per la independència, per coherència amb el dret a desobeir que és l'eina que ha escollit la CUP per defensar els drets civils i socials dels independentistes davant l'embat dels tribunals espanyols”, va afirmar.