Preguntat al Parlament de Catalunya sobre els vídeos que demostraven la pallissa dels Mossos d'Esquadra a Juan Andrés Benítez, al carrer Aurora de Barcelona el passat 6 d'octubre, el president de la Generalitat va respondre que no s'havien de fer judicis precipitats, i que “aquestes pel·lícules cal veure senceres” -en referència als instants previs i posteriors a l'agressió-. Doncs bé, aquest dilluns alguns veïns han declarat davant el jutge que investiga el cas que en els moments abans dels successos la víctima no va provocar ni colpejar els agents. Una versió que contrasta amb la oficial, que des del principi ha defensat que Juan Andrés es mostrava violent i agressiu amb els agents.
Així ho van afirmar dos veïns al jutjat d'instrucció 20 de Barcelona, que asseguren, segons fonts judicials, que la policia va arribar quan la baralla entre Juan Andrés i un altre veí -motiu pel qual es va trucar als Mossos- ja havia acabat. Després els agents van demanar la documentació a la víctima, que s'hi va negar, i llavors el van agafar i, davant la resistència de Juan Andrés, el van reduir a terra i el van copejar repetidament amb cops de puny i de genoll, tal com s'aprecia en les imatges difoses per 'El País' i que ja estan en mans del jutge. No hi va haver agressió prèvia, sostenen els veïns, tot i que sí que la víctima es va resistir.
Després dels cops rebuts -primer per quatre agents, després vuit-, que no van cessar malgrat estar a terra i cridant, Juan Andrés va perdre el coneixement. Va ser traslladat a l'Hospital Clínic i allà hi va morir, a causa, segons el forense, de traumatismes al crani que li van causar una aturada cardíaca.
Possible ús de porres extensibles
Un informe de la Policia Nacional conclou que els agents podrien haver utilitzat una defensa extensible per colpejar Juan Andres a terra. L'atestat amb les primeres indagacions, que ja s'ha entregat al jutge, recull valoracions de testimonis i anàlisis dels vídeos fets pels veïns. A més, pel que fa a l'ús de la porra extensible, coincideix amb les primeres declaracions de veïns davant el jutge. Un d'ells assegura haver-la vist en mans dels agents, i un altre afirma que va veure com els mossos empraven un objecte contundent per colpejar-lo.
En total, aquest dilluns van declarar quatre testimonis davant el jutge. I una altra aportació que van fer és afirmar que els agents van continuar pegant a Juan Andrés fins i tot quan ja estava immobilitzat amb brides, segons els veïns. A més, aquests veïns van afegir que va ser un sanitari qui es va adonar de l'estat inconscient de la víctima.
'Escrache' a la regidora
Els veïns del Raval ja van escenificar el seu malestar amb les actuacions policials al barri fa dues setmanes. Centenars de persones, veïns i activistes, van recórrer el barri denunciant la brutalitat dels Mossos d'Esquadra en el cas de Juan Andrés i en d'altres, i van demanar responsabilitats polítiques. No contents amb les respostes donades fins ara -Interior no ha apartat als agents malgrat l'evidència dels vídeos-, aquest dimecres han convocat un escrache a Mercè Homs, regidora del districte de Ciutat Vella, al qual pertany el Raval.
Els veïns volen forçar Homs a pronunciar-se sobre el cas, atès que no entenen com la regidora del districte afectat encara no ha valorat els fets ni s'ha posat en contacte amb la família de la víctima.
Paral·lelament, els col·lectius que donen suport a familiars i veïns han organitzat també una manifestació el proper dia 14 de novembre, quan es complirà un any de l'agressió a Ester Quintana en dia de vaga general. Associacions com 'Ojo con tu ojo' o 'Stop Bales de Goma' s'uniran als col·lectius que segueixen el cas de Juan Andrés per protestar a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra els excessos policials.