La Fiscalia està disposada a investigar l'Ajuntament de Badalona per desobediència

El 12 d'octubre 'laborable' de Badalona ha acabat als tribunals. La Fiscalia de Barcelona considera que l'Ajuntament de Badalona va poder incórrer en un delicte de desobediència a l'obrir les portes pel 12 d'octubre malgrat l'ordre judicial que li prohibia. No obstant això, el PP es va avançar al ministeri públic en denunciar ahir a la tarda els fets al jutjat de guàrdia. Al estar ja el cas judicialitzat per part del titular del jutjat d'instrucció 5 de Badalona, la Fiscalia no pot obrir la seva pròpia investigació, però sí que pot sotmetre's a la que té oberta el jutge.

La Fiscalia ha donat a conèixer que volia obrir diligències contra el consistori de Badalona mentre els nou regidors de Guanyem Badalona, ERC i ICV assistien aquest dijous a la vista per discutir si la mesura cautelar del jutge que va ordenar tancar l'Ajuntament per al 12 -O s'ajustava a dret. Una vista en un jutjat contenciós administratiu que ha perdut tot interès en saber-se la intenció de la Fiscalia, ja que el 12 d'octubre ja va passar, l'Ajuntament ja es va obrir, i el PP i el ministeri públic demanen que per això s'obri la via penal.

Sis regidors no van fer cas del tancament que el jutge va ordenar el dimarts. El magistrat va entendre que obrir pel 12-O perjudica l'interès general i la “llibertat ideològica” dels funcionaris. No obstant, aquest dimecres sis regidors van obrir les portes de les oficines municipals.

L'advocada de l'Ajuntament de Badalona ha criticat al jutge la mesura cautelar que va dictar i ha presentat l'acord entre consistori i els sindicats pel qual els empleats, a canvi de treballar el 12-O, lliuressin un dia del pont de la Puríssima. Al final els regidors van optar per atendre ells mateixos a les desenes de persones que van acudir a l'Ajuntament per protegir així als funcionaris de qualsevol denúncia, tot i que no van poder fer cap tràmit ja que en ser festiu el 12-O no és hàbil administrativament. Sí que es van respondre dubtes i es va oferir informació.

“En comptes de veure perjudicis per totes bandes, s'haurien de veure els beneficis en què l'ajuntament estigui obert per un ciutadà que treballa de dilluns a divendres. No és un perjudici, és un avantatge pels administrats”, ha tancat l'advocada. La petició de la lletrada mostra el caràcter absurd de la vista: ha sol·licitat que s'aixequin les mesures cautelars que ordenaven tancar l'Ajuntament el 12-O, una interlocutòria que el regidor Jose Téllez va trencar de forma simbòlica davant de la porta de les oficines municipals. Per contra, l'advocat de la Delegació del Govern central ha demanat al magistrat que ratifiqui les mesures cautelars dictades dimarts.

Així mateix, la representant de l'Ajuntament de Badalona ha criticat que la interlocutòria del dimarts relegués el principi de llibertat ideològica recollit en la Constitució com a dret fonamental i que, en canvi, prevalgués l'article 37.2 de l'Estatut dels Treballadors, que obliga a lliurar pel 12 d'octubre. Per la seva banda, des de la Delegació del Govern s'ha demanat respecte per a una festa “d'interès cultural, tradicional i social”.

A més del possible delicte de desobediència, els populars acusen els regidors que van obrir les portes de l'ajuntament de “destrucció de document públic” –la interlocutòria judicial de dimarts que el regidor Jose Téllez va estripar–, d'“apologia de la desobediència” i de “permetre l'accés a instal·lació pública sense registre d'entrada ni control”.

A la sortida de la vista, l'alcalde accidental de Badalona, Oriol Lladó, s'ha preguntat per què Badalona és l'únic dels cinquanta municipis catalans que van obrir pel 12-O que ha acabat als jutjats. Una qüestió que, sense citar-lo, dirigia el líder del PP català, Xavier García Albiol, a qui la unió de les esquerres va fer fora de l'alcaldia després de les últimes municipals.