La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

Grup Anticorrupció: neix el “wikileaks” català

L’activisme ciutadà contra la corrupció disposa d’una nova eina que s’ha presentat aquest matí al Parlament de Catalunya i que Simona Levi, una de les seves portaveus, va qualificar com “un wikileaks cassolà”. No vol dir que aquest nou Grup de Treball contra la Corrupció a Catalunya sigui poc ambiciós sinó que pretén “derrotar els governs acabats, atrinxerats rere codis penals i lleis pensades per castigar els que lluiten i facilitar la impunitat dels corruptes”.

Aquest nou grup neix sobre el treball pre-existent de Xnet, un col·lectiu activista que treballa, des de 2008, per la democràcia, el dret a la informació i contra la corrupció“. El Grup de Treball contra la Corrupció a Catalunya el composen, a més de Xnet, els activistes de ”15MpaRato“, Hervé Falciani, que representa la xarxa internacional PILA, de vigilància ciutadana i les investigacions internacionals, CafèambLlet, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona i la comissió anti-corrupció del Partit X”. El president de la comissió parlamentària d’investigació del Frau i l’Evasió Fiscal i les pràctiques de Corrupció Política, David Fernández, coordinarà el treball vinculat als treballs d’aquesta comissió.

Simona Levi ha afirmat que el Grup de Treball contra la Corrupció que avui s’ha presentat garanteix que el cas Pujol, que investiga aquesta comissió, no quedarà bloquejat encara que els seus treballs s’aturin amb motiu de l’avançament de les eleccions al Parlament de Catalunya. David Fernández ha anunciat que dilluns la comissió que presideix es reunirà per intentar accelerar els seus treballs i enllestir-los abans de l’estiu. També ha explicat que els quatre banquers andorrans que estaven convocats a la sessió de la Comissió del proper dilluns s’han negat a comparèixer adduint “impediments legals”. Fernández ha dit que “és mentida. Els falta voluntat”.

Els portaveus de la iniciativa presentada avui han animat els ciutadans a enviar informacions i filtracions a #BuzónX. Aquesta bústia ha servit per recollir i difondre afers de corrupció vinculats al cas Gurtel, les targetes negres de Bankia, Luxleaks o el sobrecost de les obres de l’AVE a Catalunya.

Levi ha destacat que la pretensió del Grup contra la Corrupció és deixar constància del paper de la ciutadania en les seves denúncies i “evitar que s’utilitzi el seu treball amb finalitats electorals”. Hervé Falciani, l’enginyer informàtic que va filtrar del banc suís HSBC la llista més gran d’evasors fiscals de la història, ha afirmat, per videoconferència, que ell confia més en el paper de la justícia que en els mitjans de comunicació per aturar la corrupció i el frau.

Marta Sibina, en representació de “Cafè amb Llet”, ha dit que davant la corrupció hi ha dues opcions: resignar-se a la impunitat o rebelar-se i plantar cara“. Ha manifestat, clar, la seva opció per la segona alternativa. ”No pararem fins fer-los fora“, ha dit.

L’ex-regidora del districte de Ciutat Vella, Itzíar González, que va dimitir pels efectes de la pressió de sectors poderosos i corruptes contra els quals va lluitar, és consultora d’aquest Grup de Treball. Per ella, aquest Grup ha de permetre que “qui denuncia no se senti mai més sol” i ha denunciat que “el sistema està pensat per l’opacitat”. Confia que serveixi perquè no es repeteixin casos com el seu i ha agraït la protecció que va tenir de la xarxa veïnal.

El president de la Federació d’Associacions de Veïns, Lluís Rabell, ha posat l’exemple de la commoció provocada per la difusió del documental “Ciutat Morta” com exemple de l’eficàcia dels esforços de la societat civil i ha demanat als polítics que lideren el procés sobiranista que no esperin a combatre la corrupció fins que aconsegueixin els seus objectius. “Per aconseguir un país lliure primer cal fer net”, ha dit.