La Generalitat i València evidencien la seua artificial guerra de l’aigua en retirar els recursos contra la CHX per l’Albufera

LLEGIR EN CASTELLÀ
El Govern valencià i l’Ajuntament de València evidencien l’artificialitat de la seua guerra de l’aigua en retirar els recursos contra la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per l’aportació d’aigua a l’Albufera. Les dues administracions, dirigides pel PP, van ventar el Ministeri de Transició Ecològica des de la campanya electoral dels comicis europeus de juny del 2024, assegurant que el departament dirigit llavors per Teresa Ribera no complia les aportacions previstes. La ministra, hui comissària europea, ha sigut el blanc de les crítiques dels populars valencians, especialment bel·ligerants amb els transvasaments entre conques i la situació de l’aiguamoll valencià, ometent per complet qualsevol referència al canvi climàtic.
El juny del 2024, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, va anunciar un recurs contenciós administratiu contra el Govern central. A l’octubre, el dirigent popular va manifestar que es “desjudicialitzaria” l’assumpte si el Govern “complia” les aportacions d’aigua, després d’una reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez. En eixir d’aquesta trobada, Mazón va assegurar que retirarien el recurs si el govern es comprometia a fer les aportacions de 20 hectòmetres cúbics d’aigua que necessita el llac. L’Ajuntament de València, dirigit per María José Catalá, va fer el mateix per la falta de cabals, recurs que va ser acceptat pel Tribunal Superior de Justícia el 29 d’octubre. L’executiu central va assenyalar tant en les al·legacions al recurs com en declaracions prèvies que l’any anterior s’havien aportat al llac més de 100 hectòmetres cúbics d’aigua, tres vegades per damunt del que es preveia en els plans hidrològics.
Sis mesos més tard, l’executiu autonòmic i l’Ajuntament anuncien la retirada dels recursos després de subscriure un pacte amb els regants, que es comprometen a una aportació extraordinària de 24 hectòmetres cúbics en tres anys. L’acord, que els mandataris han promocionat com a històric, no compta amb la participació de la Confederació Hidrogràfica i s’emmarca com a part del pla de recuperació després de la DANA.
Les aportacions hídriques procedeixen de la modernització d’infraestructures, cabals nocturns que queden desaprofitats o d’aigües sobrants d’altres cabals. Segons l’acord, que inclou la firma de dos protocols amb els regants del Xúquer i del Túria, l’Albufera rebrà 11 hm³ del sistema Xúquer i 13,3 més del sistema Túria, en època prèvia al cultiu de l’arròs, en el període comprés entre el 15 d’octubre i el 15 de maig. Aquestes aportacions se sumaran als 14,51 hm³ estipulats en el Pla Hidrològic del Xúquer.
Les associacions ecologistes Agró i Xúquer Viu critiquen l’acord del Govern autonòmic i local, considerant que “no hi ha garanties d’efectivitat, ja que el màxim organisme de planificació hidrològica, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, no ha participat en l’acord”. Assenyalen que els 11 hectòmetres cúbics referits al Xúquer ja figuraven, quasi íntegrament, en el Pla Hidrològic i, per tant, “no suposen cap novetat”. També plantegen els seus dubtes sobre les aportacions procedents de les séquies del Túria, que no figuren en el Pla Hidrològic.
“Aquest pacte, més aïna sembla un acord polític per a reforçar la figura del president de la Generalitat, d’una banda, i per a justificar la retirada del recurs que la Generalitat havia interposat per les aportacions a l’Albufera que figuren en el Pla Hidrològic”, assenyalen les dues entitats, que insisteixen que la supervivència de l’aiguamoll no està garantida. “La solució implica fer aportacions directes d’aigua del Xúquer des de Tous, sense estar condicionada a la modernització de regadius, com hem demanat repetides vegades. Aquesta aportació ara és més urgent que mai. En una situació d’emergència, com l’actual, amb les reserves hídriques superiors al 60%, és perfectament possible garantir les aportacions d’aigua necessàries en quantitat i qualitat per a superar els efectes provocats per aquesta catàstrofe a l’Albufera i evitar més danys”, reivindiquen Acció Ecologista Agró i Xúquer Viu.
Quasi un any després del conflicte, amb Ribera a Brussel·les i sense eleccions a curt termini a la vista, els populars reculen en la seua guerra de l’aigua representant un acord que les entitats ecologistes consideren cosmètic. Mentrestant, la situació de l’aiguamoll després de la DANA continua sent preocupant.

L’Ajuntament retira 2.475 tones de residus
La riuada del 29 d’octubre passat va deixar en l’Albufera un escenari crític: tones de residus plàstics, material vegetal i deixalles perilloses van inundar un espai natural protegit. Dimecres, gràcies a una actuació coordinada, decidida i sense precedents, s’han retirat ja 2.475 tones de residus.
D’aquestes, 2.410 corresponen a material vegetal i 65 a residus plàstics i urbans, segons ha informat el regidor delegat de la Devesa-l’Albufera, José Gosálbez. “No parlem de promeses, parlem de fets. No parlem d’intencions, parlem de resultats. El nostre objectiu era clar: donar resposta a una emergència ambiental sense excuses, sense dilacions i amb tots els mitjans disponibles”, ha afirmat Gosálbez.
L’Ajuntament de València treballa a hores d’ara en projectes d’R+D+I per a la reutilització dels residus extrets. Com a primera fase, s’han arreplegat 50 kg de mostra mixta per a analitzar-ne la viabilitat com a matèria primera per a mobiliari urbà.
1