Badalona tindrà una sola candidatura assembleària i rupturista a les municipals. Les dues propostes que hi havia fins ara han arribat a un acord que suposarà la unió de forces amb l'objectiu de posar en marxa una alternativa al govern municipal que encapçala el conservador, Xavier Garcia Albiol.
Les organitzacions Per guanyar Badalona i Guanyem Badalona faran una assemblea conjunta el 28 de febrer proper. En aquesta reunió es perfilaran qüestions com la forma d'elecció dels candidats, es ratificarà el codi de conducta i les línies principals del programa electoral, segons han indicat en un comunicat conjunt.
Les característiques de les dues plataformes són estar formades per persones. No hi ha organitzacions que hi conflueixin com a tals. Les esmentades persones procedeixen d'organitzacions tant polítiques com socials que, durant els últims anys han tingut un paper important en l'oposició a les actuacions locals del PP. La voluntat expressada per ambdues plataformes és aconseguir crear un nou subjecte polític a la tercera ciutat de Catalunya. Es basaria en el protagonisme ciutadà; en crear una força sense professionals de la política, que transformi les institucions locals i les posi al servei de la majoria, segons la seva definició. Plantegen també construir la República Catalana, «barri a barri», cosa que veuen incompatible amb el govern d'Albiol.
La característica diferencial de la nova candidatura és que no hi ha organitzacions polítiques al seu interior. No hi ha, doncs, quotes de poder. Això no obstant, al si de les dues plataformes que confluiran, hi treballen des de fa temps persones de l'esquerra badalonina procedents de tradicions polítiques diferents: gent d'Iniciativa per Catalunya-Verds, d'Esquerra Unida i Alternativa, d'Esquerra Republicana, i de la Cup, a més de molts independents que els últims mesos s'han anat organitzant als diferents barris de Badalona. En aquest sentit, també hi donen suport persones properes a Podem, tot i que aquesta organització ja ha dit a escala estatal que no es presentarà directament a les municipals.
Laia Sabater, portaveu de Guanyem Badalona, una de les dues plataformes confluents, assegura que «en aquests últims mesos hem parlat amb desenes de moviments socials i culturals amb els quals ara, amb més força, continuarem col·laborant». En aquest sentit, la nova plataforma es manté oberta a la confluència amb grups i col·lectius amb qui hi hagi coincidència de criteris.
La nova plataforma comptaria amb el suport de personalitats locals conegudes, com l'actor, Lluís Marco, l'ex regidora d'ICV Muntsa Niso, o l'escriptor Julià de Jòdar.
L'assemblea del 28 de febrer aplegarà per primer cop els dos col·lectius que hauran de decidir el reglament de funcionament de la nova plataforma i la forma com es faran els primaries obertes.
Moviments polítics a la ciutat
Badalona ha estat escenaris els últims mesos de moviments al si dels diferents partits. Així, el que era el portaveu municipal d'ICV-EuiA, Carles Sagués va dimitir del càrrec i va deixar la regidoria, i ha passat a impulsar l'agrupació Per Guanyar Badalona. EuiA té un fort debat intern perquè com a organització ha de definir-se sobre si manté l'aliança amb ICV o aposta per les plataformes.
La resta de forces polítiques mantenen les seves apostes, ICV ha escollit el regidor Àlex Mañas com a cap de llista. El PSC repeteix amb l'exalcalde, Jordi Serra. També repeteix CiU amb Ferran Falcó. ERC presenta un candidat nou, el periodista Oriol Lladó i és d'esperar que el PP repeteixi amb Garcia Albiol. També Ciutadans ha anunciat que presentarà llista. També existeix a Badalona el Moviment d'Esquerres, (MES) procedent del PSC, que no ha aclarit si presentarà llista pròpia o participarà amb alguna de les existents.