La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Pablo Iglesias i Xavier Domènech descarten un acord amb PSOE i Ciutadans

Deu dies després de la proposta de Pablo Iglesias d'un govern de coalició PSOE i IU i a punt d'acabar la segona ronda de contactes del cap de l'Estat amb els líders polítics les postures davant el procés d'investidura i constitució d'un govern segueix pràcticament en la mateixa casella. El líder de Podem ha reiterat aquest dilluns la posició que va marcar el passat 22 de gener i ha rebutjat donar suport a un executiu que es mantingui amb els vots de Ciutadans, l'opció preferida per Pedro Sánchez.

“L'opció de posar-nos d'acord amb els dos no és possible”, ha assegurat davant els mitjans abans de la primera reunió del grup que lidera al Congrés. Unes paraules que recorden, en sentit contrari, a les que va dir la líder del PSOE andalús, Susana Díaz, a porta tancada davant el Comitè Federal aquest dissabte. I amb les del portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta.

El líder de Podem ha insistit que el “govern de canvi i de progrés” en què es repartissin les carteres PSOE, el seu propi partit i IU és la “més sensata” i la que, segons ell, “preferirien les bases” socialistes. Iglesias ha avalat així la decisió de Pedro Sánchez de sotmetre un possible acord de govern als militants del PSOE davant de la proposta “de l'equip de Corcuera”.

Pablo Iglesias visitarà aquesta tarda el cap de l'Estat en la segona ronda de contactes que el rei està mantenint amb els líders parlamentaris. Allà li plantejarà la vigència de la proposta de negociació que va llançar després de la primera recepció.

És una cosa que ja ha fet aquest mateix matí el líder d'En Comú, la confluència catalana integrada en el grup de Podem. Xavier Domènech li ha traslladat a Felip de Borbó la impossibilitat, ara per ara, que Pedro Sánchez sigui investit president del govern amb el suport de a Ciutadans i a Podem i les confluències.

Domènech ha apostat per “oblidar” el que s'ha dit i fet en l'última setmana i ha assegurat que el que ha passat aquest cap de setmana al Comitè Federal del PSOE aplana una mica el camí, encara que ha reconegut que l'opció preferida de Pedro Sánchez, l'acord “a esquerra i dreta ”que inclouria Albert Rivera, és impossible.

“Oblidem tots aquests grans moments de la política espanyola que es perdran com llàgrimes en la pluja i mantenim la nostra proposta de construcció d'un govern de canvi”, ha assenyalat davant els mitjans el diputat català.

Domènech ha reconegut que es troben davant d'un “camí complex” però ha apel·lat a sortir “de la negativitat” que ha imperat en els últims dies i ha assenyalat que després del Comitè Federal del PSOE d'aquest cap de setmana la situació “ha millorat” , encara que mínimament. La possibilitat d'una consulta ciutadana i l'obertura de la porta a seure a negociar amb ells són elements positius, en opinió del diputat català. Això sí: per Domènech les converses haurien de començar abans que el rei li encarregui a Sánchez la hipotètica formació d'un govern. “Cal anar amb els deures fets”, ha explicat.

En Comú Podem ha reiterat davant el cap de l'Estat els principals eixos d'un acord de govern als quals els seus 12 diputats estarien disposats a donar suport. El primer, drets socials, polítiques d'igualtat i política fiscal, recopila les polítiques de xoc que Podem ha defensat en les últimes setmanes com a fonamentals per combatre la situació d'“emergència” en què s'ha instal·lat bona part de la societat espanyola en els anys de la crisi.

El segon aborda la plurinacionalitat i inclou la defensa del dret a decidir per a Catalunya amb la voluntat de “desbloquejar” la situació. Si el PSOE acceptés aquest plantejament es desbloquejaria el 'no' anunciat per ERC la setmana passada a un possible Govern dels socialistes amb Podem. Sense el suport dels independentistes és gairebé impossible aconseguir la majoria necessària al Congrés. Aquesta, però, segueix sent una línia vermella del PSOE ni tan sols per seure a negociar.

Finalment, En Comú planteja un tercer eix de mesures de “rearticulació democràtica” que inclou la prohibició de les portes giratòries, un altre escull en les negociacions entre Podem i el PSOE.