La portada de mañana
Acceder
Un día 'normal' en la zona cero: “Dormimos con un cuchillo bajo la almohada”
El material arrastrado por la DANA pudo aumentar hasta un 50% su poder destructivo
El 'Que te vote Txapote' no sirve para gestionar catástrofes. Por José Precedo

JxSí i la CUP registren la llei del referèndum al Parlament de Catalunya

Just abans de les vacances d'estiu al Parlament de Catalunya, Junts pel Sí i la CUP han entrat la llei del referèndum al registre de la cambra. És la norma amb la qual pretenen emparar la convocatòria anunciada per l'1 d'octubre. Demanen que la llei del referèndum es tramiti per urgència extraordinària, sense descartar altres vies.

L'acceptació a tràmit de la llei per part de la Mesa de la cambra catalana no serà, com a mínim, fins al 16 d'agost, quan la Mesa es reuneixi per primera vegada després de vacances. Serà a partir d'aquest dia quan la Mesa haurà de decidir si l'admet a tràmit o no. En cas afirmatiu, la llei del referèndum hauria de ser votada la primera setmana de setembre per poder arribar a l'1 d'octubre. Un cop aprovada es podria recórrer al Constitucional.

La llei, que van signar tots els diputats de tots dos grups del Parlament divendres passat, preveu declarar la independència en 48 hores l'1-O si guanya el 'sí', mentre que en cas que guanyi el 'no' es convocarien eleccions autonòmiques. Els diputats de Junts pel Sí, Jordi Orobitg, Marta Rovira i Lluís Corominas, i els diputats de la CUP ,Gabriela Serra i Benet Salellas, han estat els encarregats de registrar la llei. Salellas ha qualificat la norma com una llei “de país” i ha avisat que buscaran suports més enllà de Junts Pel Sí, en referència a Catalunya Sí Que és Pot.

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha assegurat que la llei del referèndum es podrà aprovar per la via ordinària, encara que el Tribunal Constitucional suspengui la reforma del Parlament aquest dilluns.

Segons el text, aquesta norma serà “suprema” i prevaldrà sobre qualsevol altra. En el pla tècnic, la norma estableix tots els aspectes que han de permetre, segons el pla independentista, que el referèndum sigui vinculant: entre d'altres, crea la Sindicatura electoral, formada per cinc juristes, indica que l'1-O comptarà amb la presència d'observadors internacionals i assenyala que el Govern ha de ser “neutral” abans la votació i fomentar una campanya informativa.

Per la seva banda, el Tribunal Constitucional admetrà a tràmit aquesta tarda el recurs plantejat pel Govern contra la reforma del reglament del Parlament català, que permet accelerar el tràmit per aprovar lleis en temps rècord i gairebé sense burocràcia.