Barcelona torna a homenatjar Salvador Allende. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assistit a l’acte d’homenatge a l’expresident xilè Salvador Allende, que va morir un 11 de setembre ara fa 42 anys, acompanyada d'una nodrida comitiva consistorial –a més de Colau, hi havia els quatre tinents d'alcalde Gerardo Pisarello, Laia Ortiz, Jaume Asens i Janet Sanz, i regidors com Gala Pin, Mercedes Vidal o Agustí Colom-. També s'han deixat veure en l'acte el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, amb alguns membres més de la candidatura, així com el cap de llista del PSC Miquel Iceta.
“És un orgull que aquest mandat hagi pogut recuperar el just reconeixement a la figura d'Allende i tot el que representa. La Barcelona que nosaltres volem és la que recorda la Diada fent l'homenatge a Rafael Casanova però també a Salvador Allende”, ha manifestat l'alcaldessa als mitjans. I és que la presència de Colau suposa el retorn de la màxima autoritat institucional de la ciutat a aquesta cita, ja que l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias no va assistir mai a l'homenatge durant el seu mandat, a diferència dels anteriors alcaldes socialistes, que mai no hi faltaven. “És lamentable que aquesta iniciativa protagonitzada per la república xilena i el Comitè Ciutada deixés de tenir recolzament institucional en el darrer mandat municipal”, ha afegit Colau.
De fet, segons ha explicat Juan Favrega, vicepresident del Centro Salvador Allende, a Catalunya Plural minuts abans de l'inici de l'acte, fins i tot en una ocasió el govern de Trias va prohibir que s'hi cantés “Venceremos”, una cançó que sí que ha pogut sonar avui i que han cantat emocionats alguns dels assistents que omplien la plaça Salvador Allende, al barri del Carmel de Barcelona.
Tot i que el lloc escollit no ha estat cap novetat, perquè l’aniversari de la mort d'Allende es commemora cada any a la plaça que duu el nom de l’expresident, aquest any ha coincidit amb els 30 anys de la inauguració de l’espai, el gener de 1985. “Hem de recordar i evocar amb orgull Allende, que va lluitar amb la força pacífica per la democràcia i que simbolitza aquell anhel col·lectiu”, ha proclamat Txema Castiella, gerent de l'Institut Municipal d’Educació de Barcelona, en la presentació de l'acte.
L'acte l'ha organitzat un comitè ciutadà del que formen part associacions de veïns, l'Associació d'Expresos Polítics del Franquisme i diversos partits -PSC, ERC, ICV, EUiA- juntament amb el Centro Salvador Allende i en col·laboració amb la Casa Amèrica de Catalunya. La cita ha comptat amb les intervencions del músic xilè Eulogio Davalos -exiliat a Barcelona després del cop militar de Pinochet- i el cantautor Joan Manuel Serrat. “A Xile aquell 11 de Setembre de 1973 mor un gran somni i esperança en la unitat popular”, ha dit Serrat, que ha volgut recordar “aquells que van ser assassinats i també els que van patir el dolor de l'exili”.
Després dels parlaments s'ha reproduït per megafonia l'últim discurs de l'expresident xilè, pronunciat des del Palacio de la Moneda de Santiago de Xile minuts abans de llevar-se la vida, moment en què les paraules d'Allende han sonat amb força al Carmel, mentre els assistents estaven de peus clavats a terra i amb la mirada fixa.
Tot seguit ha tingut lloc l'ofrena floral, moment en què diverses personalitats s'han acostat al bust del president màrtir, col·locat l'any 1977, per retre-li homenatge. També alguns dels assistents han aprofitat el moment per acostar-se a Colau i fotografiar-se amb ella, entre aquests diversos xilens que li han agraït la seva presència. Tot seguit ha sonat l'himne de Xile, primer, i el d'Els Segadors després, per acabar amb 'Venceremos'. Punys alçats i alguns clavells vermells s'han deixat entreveure en el públic que corejava les respectives lletres. Ja cap al final de l'acte s'ha pogut veure una Ada Colau emocionada, a qui fins i tot se li ha escapat alguna llàgrima. Finalment l'actuació del grup Tuparik, que havia de tocar algunes cançons de Víctor Jara a l'escenari muntat a la plaça, ha hagut de traslladar-se al centre cívic.