'L'Alternativa TV', un mitjà audiovisual “per a tothom”

'L’Alternativa TV' serà una plataforma audiovisual i multimèdia per Internet que donarà visibilitat a iniciatives que ja existeixen i que servirà per explorar noves fórmules de comunicació a la xarxa. Aquesta proposta ha estat presentada, avui, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, per representants de les diferents entitats i mitjans que la impulsen.

Les entitats promotores son: l’associació Sicom.cat, Solidaritat i Comunicació, la cooperativa que edita Alternativas Económicas, la Fundació Periodisme Plural (Catalunyaplural.cat/eldiario.es i El Diari de l’Educació), la revista Mongolia i el col·lectiu La Llamborda. La iniciativa compta amb el suport de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i la implicació del col·lectiu d’estudiants LaColumna.cat.

'L’Alternativa TV' programarà debats quinzenals sobre qüestions d’actualitat amb la participació de bons coneixedors dels temes que s’hi tractin i concedirà protagonisme al públic, format essencialment per estudiants universitaris, perquè facin preguntes i s’impliquin en el debat. El primer d’aquests debats, que duran també el títol de 'L’Alternativa', se celebrarà el proper dimarts dia 10, sota el lema “Després de Syriza, què?” i serà presentat per Frederic Pahisa. A la seva programació s’inclourà la tertúlia mensual que ja ve realitzant des de fa mesos el col·lectiu La Llamborda. Precisament aquest diumenge, La Llamborda emetrà un programa especial amb molts dels convidats que han participat en els seus dotze primers debats.

Josep Carles Rius, president de la Fundació Periodisme Plural, ha destacat en la presentació del projecte, la voluntat d’introduir nous temes i noves veus als habituals en l’agenda dels mitjans convencionals i d’apostar pel periodisme compromès i ciutadà. Josep Cabayol, president de Solidaritat i Comunicació, sicom.cat, ha recordat que el periodisme és un dret de la ciutadania i que la informació “o la paguen els bancs o la paguen els ciutadans”.

Pere Rusiñol, en representació de Alternativas Económicas i Mongolia, ha insistit en la idea que cal promoure mitjans independents del poder financer, mentre que Jose Barbero, de La Llamborda, ha reivindicat la necessitat de la presència de “lluitadors socials” a les tertúlies televisives. Al seu torn, Jaume Ribas, de LaColumna.cat, ha reclamat un paper social més destacat dels estudiants que volen un periodisme més compromès.

Els promotors de 'L’Alternativa TV' han deixat les portes obertes a quantes persones i col·lectius coincideixen amb la filosofia del projecte i els valors d'un periodisme compromès amb els ciutadans, crític, independent, lliure i que fomenti el debat democràtic. En aquest sentit, el Grup de Diaris Digitals de Catalunya (GDDC), que agrupa més de vint mitjans de tot Catalunya, estudia la possibilitat d'afegir-se a la iniciativa.

'L’Alternativa' es veurà en directe al canal de TV de la Universitat Autònoma de Barcelona i els portals d’Internet de totes les entitats implicades en aquest projecte, on també es podran veure els debats mensuals organitzats per La Llamborda.