Rebuig a “l’efecte mort” al Mediterrani davant la Comissió Europea a Barcelona

Tres centenars de manifestants s’han concentrat, aquest vespre, davant la seu de la Comissió Europea a Barcelona i han aplaudit la lectura del Manifest en què se l’ha acusat “de renunciar a la seva vessant més humanitària i de compromís amb els drets humans i preferir ‘l’efecte mort’ com a mesura dissuasòria de la immigració a través del Mediterrani”.

El Manifest i la concentració han estat impulsats per un col·lectiu nascut de la indignació per la mort de més de 800 persones diumenge passat en enfonsar-se un vaixell que les duia de Líbia a Itàlia. Només es van salvar d’aquesta tragèdia una vintena d’immigrants que, segons el text esmentat, “fugien de conflictes armats i de la precarietat dels seus països d’origen”.

“Stop Mare Mortum” és el lema que ha encapçalat la protesta, que ha comptat amb l’adhesió de les associacions que defensen els drets dels immigrants, com Sos Racisme, Tanquem els Cies, Unitat contra el Feixisme i el Racismo i diverses associacions d’immigrants. També s’hi ha adherit partits i agrupacions com el PSC, ERC, ICV, EUiA, Barcelona en Comú o les CUP. A la concentració hi ha assistit diputats i dirigents d’aquests grups polítics, com Ferran Pedret, Oriol Amorós, David Companyon, Gerardo Pisarello o David Fernández.

El periodista Carles Solà ha dit que “la Unió Europea té a les seves mans acabar amb aquestes morts”, abans que els actors Miquel Ripeu i Nausica Bonín llegissin el manifest “Aturem el genocidi al Mediterrani”. “Segons estimacions de l’Organització Internacional per a les Migracions, es calcula que durant el 2015 poden arribar a perdre la vida intentant arribar a Europa fins a 30.000 persones. Aquesta situació dramàtica contrasta amb les polítiques migratòries de la Unió Europea, que continua veient la immigració irregular com una vulneració de les fronteres europees, i no com una crisi humanitària, posant els interessos econòmics per davant de la vida i de la dignitat de les persones”, s’hi llegeix.

A més, s’acusa a les institucions europees “de manca d’implicació a l’hora d’aplicar polítiques d’asil i refugi amb garanties”, i de “complicitat amb aquells governs de tercers països que, per diversos motius, no donen resposta a les necessitats dels seus ciutadans i ciutadanes”.

La Plataforma que ha convocat la protesta lamenta que la resposta de la Comissió Europea a la tragèdia dels centenars de morts ofegats al Mediterrani els darrers dies passi “per reforçar el control dels fluxos migratoris, obviant la necessitat de donar una primera resposta de socors i salvament a totes aquelles persones que intenten creuar-lo”. I exigeix a la Unió Europea i els seus estats membres que “dotin de pressupost i reorientin les funcions de l’Agència Europea de Control de Fronteres, Frontex, amb l’objectiu que realitzi tasques de rescat a les víctimes del drama del Mediterrani” i que “facilitin les vies legals perquè les persones demandants d’asil puguin exercir el seu dret de demanar refugi als estats europeus i no es vegin obligades a arriscar la seva vida en un camí que, molt probablement, els portarà a la mort”.

Els assistents a la protesta, que ha comptat amb la música de Djibril Ngom, han encès espelmes davant la porta de l’Oficina de la Comissió Europea a Barcelona. Dos d’ells han intentant despenjar una gran pancarta des de l’edifici de La Pedrera, al davant de la seu de la Comissió, però vigilants de seguretat del recinte els ho han impedit, davant les protestes dels manifestants.