La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Pegida aplega més detractors que seguidors en la seva estrena a Catalunya

Arturo Puente

L'Hospitalet de Llobregat —

Més de 300 persones han respost a la convocatòria antiracista que aquest dimecres ha fet Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i diverses organitzacions antifeixistes, que pretenia envoltar una manifestació islamòfoba de Pegida a la rambla de la Marina de l'Hospitalet de Llobregat. El grup ultradretà, capitanejat pels líders de Plataforma Per Catalunya, s'havia concentrat sota el nom de Pegida, emulant al moviment alemany sorgit a Dresden i exportat a altres ciutats europees que diu oposar-se a una suposada islamització del continent.

Pegida a Catalunya havia triat per al seu primer acte l'aniversari de l'atemptat de l'11-M i a la ciutat de L'Hospitalet, on PxC té certa implantació, però ni així van ser capaços de reunir a més de 100 persones. El grup de manifestants va arribar passades les 20 h al lloc de la convocatòria amb banderes de Sant Jordi i pancartes en record de les víctimes de l'atemptat islamista de Madrid. Un ampli dispositiu policial dels Mossos d'Esquadra custodiava la zona amb fins a 25 furgons des d'hores abans, impedint el pas a vianants i premsa a 100 metres de la manifestació de Pegida. Mentrestant, 3 centenes de persones es concentraven en rebuig del racisme a escassa distància, a la Rambla de Just Oliveres.

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme havia fet una crida per envoltar la manifestació racista emulant les mobilitzacions que van tenir lloc a la ciutat sueca de Malmö el mes de febrer, on milers de persones van mostrar el seu rebuig a l'incipient moviment xenòfob presumint de superioritat numèrica i envoltant les seves convocatòries. No obstant això, els Mossos d'Esquadra han impedit la foto de la marrada mantenint les dues manifestacions a distància.

Pegida és un moviment recent, nascut l'octubre de 2014 a la ciutat alemanya de Dresden. Malgrat els seus vincles amb l'extrema dreta i el seu discurs islamòfob, el moviment intenta camuflar-se sota la bandera de l'antijihadisme ideològicament neutre. El professor Aitor Hernandez Carr, expert en moviments anti-immigració, assegura que el que diferencia Pegida d'altres moviments d'extrema dreta és que aquest centra el seu discurs en l'islam, mostrant-se més obert a tota la resta. “El component antiestablishment juntament amb que no sembli haver-hi una finalitat clarament electoral, acaba per donar-li un atractiu com a moviment”, assegura.

Els intents de mostrar-se com un fenomen nou xoquen contra el fet que les cares conegudes del partit racista PxC hagin fomentat la primera manifestació de Pegida a Catalunya i s'hagin deixat veure en la concentració. Robert Hernando, líder de la formació, i Daniel Ordoñez, regidor de PxC a l'Hospitalet, van acudir a la manifestació i no van dubtar a fer declaracions als mitjans. Hernando va intentar moderar el discurs davant les càmeres, assegurant que es tractava d'una convocatòria que només volia “posar el focus sobre el problema de l'islamisme”, però mentre feia aquestes declaracions alguns manifestants van proferir crits nazis com “sieg heil” i van amenaçar a premsa .

David Karvala, portaveu d'Unitat Contra el Racisme i el Feixisme, assegura que PxC intenta aixecar a través de Pegida una nova onada de racisme a Catalunya. “En aquest moment i després de l'atemptat de París, és més fàcil fomentar la islamofòbia que el feixisme com a tal”, assegura. Karvala explica que el propòsit de la contramanifestació és mostrar que els veïns de l'Hospitalet estan majoritàriament en contra del racisme, i considera que accions com aquestes són fonamentals per aturar el feixisme abans que vagi a més i pugui captar nous adeptes. “La mobilització és un element molt important per recordar que som més i que la islamofòbia que promouen avui és molt similar al que va ser l'antisemitisme en el temps d'entreguerres a Europa. Memòria històrica, mobilització i unitat”, recepta com a antídot contra els conats de mobilitzacions racistes.

Manifestació i contramanifestació van discórrer sense incidents. La marxa antiracista va enfilar cap a les 20:00 hores per la rambla de Just Oliveres en direcció de la plaça on es concentrava Pegida, però van ser aturats pel cordó policial abans que arribés al seu destí. Alguns representants de partits d'esquerres van acudir al costat dels manifestants, com David Companyon, diputat d'ICV-EUiA, o David Fernàndez, diputat de la CUP. Un cop marcats al límit del dispositiu dels mossos, la manifestació es va aturar aquí, tot i que alguns grups de persones van envoltar els edificis confrontants per posar-se de cara al grup de Pegida. Va ser llavors quan es van produir les detencions de tres persones del grup antifeixista, als quals els mossos acusaven d'haver increpat altres manifestants.

Les connexions entre Pegida i PxC són evidents, però Aitor Hernández considera que no és probable que tinguin capacitat de sumar nous suports. “El tema de Pegida és fort en origen, però l'exportació a altres països no està funcionant molt bé fora d'Alemanya. De fet fa un mes la cosa estava més calenta i mobilitzava més”, explica. Per al professor, Plataforma Per Catalunya busca des de fa temps un moviment similar i pot haver trobat en Pegida exactament el que busca. “Fa unes setmanes hi va haver una convocatòria similar, però la van desconvocar i convocar aquesta, l'11 de març, buscant una data simbòlica. L'Hospitalet sempre ha estat un lloc on PxC té implantació, tenen dos regidors i fa uns mesos ja va sortir una plataforma que deia estar en contra dels robatoris a comerços amb un discurs semblant. Sembla clar que la mà de PxC està darrere d'això ”, apunta.