No hi haurà desallotjament per ara en el bloc de Salt. L'alegria s'ha desfermat a l'edifici de la localitat gironina poc després de les 8 h, quan l'advocat dels ocupants els ha comunicat que el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg ha ordenat la paralització temporal del desallotjament. La notícia ha arribat mentre centenars d'activistes esmorzaven a l'edifici, després d'haver passat la nit precisament per defensar de l'expulsió a les més de 40 persones -21 d'elles menors- que viuen en l'immoble, propietat del SAREB, l'anomenat banc dolent. Segons l'advocat, es tracta d'una mesura cautelar: el tribunal ha d'emetre una sentència en ferm sobre el cas el proper 29 d'octubre.
Arran d'un recurs presentat per la defensa dels habitants del bloc, Estrasburg considera que no es complien totes les garanties en el procés de desallotjament, com ara el dret a audiència de les famílies, que no han tingut veu en tot el procés. A més, abans de prendre una decisió en ferm, el tribunal insta el govern espanyol a explicar com garantiran el dret a l'habitatge per a tots els reallotjats. “Demana que es compleixi el dret a l'habitatge que Espanya reconeix a través del Conveni europeu de protecció Drets Humans”, interpretava l'advocat del cas, Benet Salellas.
En concret, el tribunal dictava la suspensió cautelar en base als articles tercer i vuitè del conveni, segons Romina Tuliano, de l'Observatori DESC. Aquests punts sostenen que l'Estat no pot oferir un tracte inhumà i degradant a les persones, per una banda, i que tothom té dret al respecte de la vida privada i familiar. Tuliano afegeix que cal destacar que la mesura senta precedents, tot i que recorda que el Tribunal ja s'havia pronunciat en contra de dos desnonaments de famílies a Madrid.
“És important per als centenars de milers de famílies que, en silenci, s'han quedat al carrer”, expressava Guillem Domingo, de la PAH de Terrassa, que considera la notícia un important “precedent” per frenar processos similars. “Europa considera que no s'està garantint el dret a l'habitatge a Espanya”, afegia, enmig de l'eufòria que s'ha apoderat del bloc de Salt.
Aquest edifici, buit des de feia tres anys, va ser ocupat per la PAH de Girona al març, en el marc de l'Obra Social de la PAH, i en ell s'hi van reallotjar a 16 famílies que havien estat víctimes de desnonaments. Però l'Audiència de Girona va ordenar el seu desallotjament aquest estiu després que ho demanés la propietat, el SAREB.
Mentre l'advocat, alguns portaveus i les famílies atenien la gran quantitat de mitjans de comunicació, alguns activistes de la PAH i veïns del bloc han sortit a un balcó per informar en més detall a la gent del carrer. Han estat molt repetits els crits de “sí que es pot” i “el poble, unit, mai serà vençut”. Després les PAH s'han dispersat pels carrers contigus al bloc i han omplert els bars de la zona per celebrar la victòria esmorzant. A les 10:30 hels activistes que seguien a Salt han començat una manifestació pels carrers de la ciutat.
Més de 700 mobilitzats
La PAH va registrat ahir al voltant de 700 persones que han acudit al Bloc Salt -l'edifici on hi viuen una quarantena de persones reallotjades després d'haver passat per processos de desnonament- amb l'objectiu de participar en la resistència al desallotjament prevista per avui. La plataforma va haver d'habilitar un edifici contigu -que també estava ocupat però encara buit- per encabir-hi a tots els que arribaven.
Des de primera hora de la tarda l'edifici és va ser un bullici de gent de la majoria de PAH catalanes que circulaven en un ambient festiu, en augment a mesura que començaven els concerts d'artistes com Amparo Sánchez o Gossos. Set autobusos van arribar des de l'àrea metropolitana de Barcelona, a més d'activistes que venien de les PAH de Madrid, València, La Rioja i Palència. Inclús desenes de bombers de diversos parcs de Catalunya van optar per sumar-se a l'acció.
Mentre ahir arribava gent sobretot de la plataforma, avui hi han acudit un gran gruix d'activistes d'altres lluites socials i locals. “Aquest dimecres aquí hi haurà una demostració de força molt clara i tenim l'esperança que això faci canviar l'escenari i que les coses vagin d'una altra manera”, advertia, amb encert, Guillem Domingo, de la PAH de Terrassa.