La quarta nit de protestes després del desallotjament de Can Vies va transcórrer pacíficament durant tot el seu recorregut, però els veïns de Sants van tornar anar a dormir amb el soroll de persecucions policials. Va començar la concentració amb una cassolada, que va derivar en una marxa cap a la comissaria de les Corts, on es troben detingudes 18 persones per les protestes de dimecres. Blindada la comissaria per més de 30 furgons dels Mossos d'Esquadra, el col·lectiu de suport a Can Vies va decidir no acostar-hi, i després clamar per la llibertat dels detinguts, va acabar desconvocant la concentració.
En un manifest llegit abans d'arrencar la marxa, es va demanar la dimissió de l'alcalde Xavier Trias i del regidor de districte Jordi Martí, la “desmilitarització” del barri i la paralització de l'enderrocament de l'edifici per permetre la seva rehabilitació. Aquestes últimes peticions són les mateixes que va presentar ahir també el Centre Social de Sants en una reunió amb l'Ajuntament de Barcelona, amb la mediació de les associacions de veïns de la ciutat.
Sigui com sigui, l'ambient entre els més de 2.000 manifestants va ser menys tens que en nits anteriors. Després de la ruta cap a la comissaria, alguns joves que quedaven pel barri després de la protesta es van ajuntar a la Plaça de Sants, asseguts en cercle xerrant sota el soroll de l'helicòpter.
“Jo no anava mai a Can Vies, la veritat, però sé pels meus amics que hi feien activitats bones per al barri”, relatava Maria José, una jove estudiant de 19 anys que es manifestava amb tres de les seves amigues perquè considera que l'Ajuntament no va tenir en compte les necessitats del barri a l'hora de desallotjar el centre. Assegut en un banc, a uns metres, en Martí discutia amb un jove: “Hem de seguir sortint fins que s'assabenti Trias que en aquesta ciutat hi vivim gent humil, que sàpiga que existim”, apuntava aquest treballador de l'Administració.
L'escena era distesa fins que alguns joves van començar a avançar carrer de Sants avall. Eren diverses persones encaputxades sense massa organització, a les quals es va anar unint més i més gent, fins a arribar a agrupar-se un centenar. Es van plantar a uns 100 metres del destacament de Mossos d'Esquadra a plaça de Sants i van començar a creuar contenidors emmig del carrer i a encendre'ls per formar barricades.
Amb una evident intenció de provocar als Mossos d'Esquadra, aquests grups reduïts de joves van destrossar els aparadors de diverses sucursals, fins que en una d'elles, del Banc Popular, s'hi va calar foc. En més d'una ocasió els Mossos van avisar que intervindrien “immediatament”, fins que ho van fer al cap d'una mitja hora. Llavors van tornar la persecució policial contra petits grups d'unes deu persones per tot el barri.
El balanç de l'actuació policial va ser al final de 21 detinguts, que se sumen als 30 que hi va haver dimecres -12 d'ells ja en llibertat-i als 8 entre dilluns i dimarts. El gruix de les detencions es va produir cap al final de l'operatiu, passada la mitjanit, quan els Mossos van arrestar un grup de 14 persones que es refugiaven en un portal.
Trias ofereix ara aturar la demolició
Mentre transcorrien les protestes a Sants, l'alcalde Xavier Trias era entrevistat al programa .Cat de TV3, on va afirmar que si una de les condicions per aturar les protestes és que s'aturi la demolició de l'edifici de Can Vies, ell està disposat a cedir.
“Això és el principi d'una negociació, i nosaltres anem a parlar amb aquesta gent i buscar solucions”, es va comprometre l'alcalde, en un gest fins ara inèdit, ja que sempre havia fet referència al diàleg però sense replantejar el futur de l'edifici de Can Vies, que segons el consistori ha de ser zona verda en els pròxims anys, un cop acabades les obres de cobertura de les vies a Sants.