V de votar i V de vèncer. Aquest és el missatge que han llançat centenars de milers d'independentistes catalans, congregats a Barcelona per donar l'empenta final al procés sobiranista dos mesos abans de la data prevista per a la consulta. 9N Votarem, 9N Guanyarem. Aquest era el lema rere el qual s'han situat més d'un milió de persones -1,8 milions, segons la Guàrdia Urbana-, que han conformat una 'V' gegant, omplint les avingudes Diagonal i Gran Via de les Corts Catalanes i formant a més un mosaic amb la senyera.
Centenars de milers d'independentistes han anat arribant a Barcelona durant tota la jornada, la tercera Diada de Catalunya consecutiva que aconsegueix mobilitzar una autèntica marea humana a favor de la sobirania catalana. La intenció de l'organització -una plataforma integrada per Assemblea Nacional de Catalunya i Òmnium Cultural- és que aquesta sigui la manifestació “definitiva” per al procés.
Més de 1.500 autobusos han anat arribant a la ciutat des de tots els punts de Catalunya, a més d'uns 100.000 vehicles privats, segons els comptes de l'organització. Durant tot el matí Barcelona ha absorbit a milers de manifestants, que han omplert la ciutat de càntics i dels colors de la senyera, i s'han passejat entre les activitats del Tricentenari i la mirada curiosa dels turistes.
La concentració ha culminat a les 17:14 hores, hora fetitxe per a l'independentisme, més encara quan es compleixen 300 anys avui de la caiguda de Barcelona el 1714, durant la Guerra de Successió. Ha estat llavors quan les dues columnes de la concentració han unit la seva capçalera a la plaça de les Glòries, i una jove que compleix 16 anys el dia 9 de novembre -edat mínima per votar- han introduït un vot en una urna.
Les urnes, innegociables
Les urnes, innegociables L'organització (ANC i Òmnium) ha enviat dos missatges cabdals després de la concentració, un dirigit als partits polítics i un altre als ciutadans. Als primers els han exigit que deixin de banda els seus interessos i actuïn “d'acord amb el moment històric de Catalunya”. I per als segons, han fet una crida a fer un últim esforç per “convèncer els indecisos” sobre la inedependencia abans del 9N.
Aquestes eren paraules de Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, en el seu discurs des plaça Glòries davant el més d'un milió de catalans concentrats. I amb el mateix to ha parlat Muriel Casals (Òmnium), que ha proclamat que “la veu del poble català està per sobre del que digui un tribunal partidista de Madrid”, en referència al possible veto del Constitucional sobre la llei de consultes.
Hores abans, Artur Mas ja s'havia referit al 9N: ha volgut llançar un missatge tranquil·litzador als manifestants, assegurant que “està tot a punt” per poder votar el 9 de novembre. El president, que ahir va avisar Rajoy que l'Estat encara està a temps de permetre la consulta, ha reiterat que “s'estan fent tots els esforços per poder votar”. Després de la manifestació, Mas es reunirà al Palau de la Generalitat amb els impulsors de la concentració, l'ANC i Òmnium, que compareixeran en acabat.
Menys tensió, més compromís
Menys tensió, més compromísLa consulta era l'objectiu que planaba durant tota la jornada sobre la multitud, contagiada d'eufòria col·lectiva. “Estem segurs que el 9 de novembre votarem”, asseguraven en Josep i la Mari Carme, que han arribat a mig matí des de Manlleu. Molt animats, caminaven per l'Eixample i comentaven que “si no ens deixen fer la consulta no tornarem a votar mai més en unes eleccions generals, per ser poc demòcrata l'Estat espanyol”. Igual de convençut estava en David, de Sant Pere de Vilamajor, que assegurava que es votarà “sí o sí”.
En David ha vingut al matí amb autobús, amb alguns amics de la Llagosta, un municipi de la zona del Vallès. En el seu cas, ja van prendre part de les concentracions de les dues últimes Diades, i esperen que aquesta serveixi per “empènyer” Catalunya cap a la independència. Per a ells aquesta és l'única via perquè la societat catalana pugui avançar econòmicament i culturalment, diuen.
A les 17:14, un llarg aplaudiment ha donat per constituïda la V. Una concentració que ha dibuixat la senyera i que ha fet onejar més estelades que mai. De tant en tant, els assistents cridaven per la independència, però el silenci s’ha fet valdre. Ni crits contra Espanya ni un ambient tens com el del 2012. Com si la il·lusió de la gran mobilització de fa dos anys s’hagués convertit en un compromís amb el procés i el futur.
La d’avui ha estat una manifestació de reafirmació. La Sara ho té clar: “Ja no es tracta de seguir reclamant la independència. Ja saben que la volem. Avui havíem de demostrar que som molts els que reclamem votar, els que volem democràcia”.