Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Neix la Marea Blanca de Catalunya

El Parlament Ciutadà debat sobre el futur de la salut. / Enric Feliu

Siscu Baiges

Barcelona —

Les més de tres-centes persones, representants d’una cinquantena d’entitats que aposten per la sanitat pública, que s’han reunit, aquest matí, en una sessió del Parlament Ciutadà, sota el lema “pel dret a decidir, també la nostra salut”, han formalitzat la creació de la Marea Blanca de Catalunya. Aquesta Marea Blanca de Catalunya neix amb la voluntat de ser un espai comú de mobilització, confluència i coordinació de les lluites de defensa de la sanitat pública i contra totes les temptatives de desmantellar-la o privatitzar-ne part dels seus serveis.

Itziar González, en nom del Parlament Ciutadà, ha inaugurat aquesta sessió, organitzada per aquest òrgan de participació ciutadana, la Plataforma pel Dret a la Salut (PDS) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), i que ha tingut lloc al Paraninf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, a l’Hospital Clínic.

La Declaració Institucional que ha donat el tret de sortida a la posada en marxa d’aquesta Marea Blanca de Catalunya es basa en deu punts. La seva aspiració és “Conquerir la sobirania en salut i sanitat i actuar sobre els veritables determinants de la salut, iniciar un procés de reversió de l'actual tendència medicalitzadora motivada per una visió biologista de la salut, garantir el Dret a la salut i a un model d’atenció sanitària públic, de cobertura universal i sense exclusions, equitatiu i finançat per impostos progressius, posar en marxa un Pla de Nacionalització dels serveis públics de salut i convertir el Servei Català de la Salut en el Servei Nacional de Salut de Catalunya amb funcions de planificació, finançament, gestió i avaluació dels serveis de salut públics, integrals i integrats de Catalunya”.

També reclama “Assegurar la transparència, equitat, universalitat, eficiència, autonomia de gestió, avaluació independent i eliminar les ”portes giratòries“, fomentar la participació real del personal de la sanitat, ciutadanes i ciutadans en els òrgans de govern del sistema, fomentar l’ús adequat dels medicaments, de les tecnologies i eines terapèutiques i garantir que tothom tingui accés als medicaments que necessita, millorar el sistema assistencial potenciant una atenció primària forta i fer un pla de reforma de l’atenció hospitalària adequant-la a les necessitats de salut actuals, derogar els copagaments i els repagaments sanitaris i farmacèutics i exigir el compromís de no imposició de noves taxes com l’euro per medicament, garantir el dret i l’autonomia dels pacients en les decisions sanitàries, la interrupció de l’embaràs, l’educació sexual i afectiva, l’eliminació de les desigualtats de gènere en salut, el dret a una mort digna, al no acarnissament terapèutic, a la preservació de les dades particulars i a la no cessió a entitats privades”.

Vídeo: el contingut comença al minut 26'15“ // SICOM - How Audiovisual

El portaveu de la PDS, Pep Martí, ha fet una valoració de l’escenari actual de la salut i el sistema sanitari i el professor i investigador de salut pública de la Universitat Pompeu Fabra Joan Benach ha exposat quins són els determinants que influeixen sobre la qualitat de la salut de la ciutadania.

En l’acte hi ha intervingut bona part de les entitats que donen suport a aquesta iniciativa, introduïts pel president de Sicom, Josep Cabayol. Una de les intervencions més aplaudides ha estat la de la Plataforma d’Afectats per l’Hepatitis C. N’hi ha hagut d’entitats procedents de diferents comarques, indrets i centres sanitaris de Catalunya, entre elles de la Marea Blanca de Lleida, l’Assemblea d’Aturats, l’Aliança contra la Pobresa Energètica, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, Ecologistes en Acció, la Xarxa de Dones per la Salut o el Congrés Català de Salut Mental.

Toni Barberà, de Dempeus per la Salut Pública, ha donat peu a la formalització de la creació de la Marea Blanca de Catalunya i ha llegit part de la seva Declaració Institucional. N’han completat la lectura Pep Martí i una representant del SEPC-Clínic, que ha anunciat la realització d’actes i mobilitzacions els mesos de maig i setembre.

Itzíar González ha tancat la seva intervenció destacant la conjunció de cossos, ments i ànimes reunits avui per desplegar les ales d’aquest “ícar col·lectiu” que ha de fer possible aquesta Marea Blanca de Catalunya i el nou Servei Nacional de Salut de Catalunya que proposa.

Etiquetas
stats