Oleguer deixarà al marge la família en el tancament de les compareixences dels Pujol davant el Parlament

Tota la família Pujol Ferrusola ha desfilat pels jutjats, amb l’excepció de Josep, l’únic dels germans que no està imputat, i avui completaran la processó per la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya, davant la qual sí que declararà Josep Pujol Ferrusola, però per videoconferència des de Miami, ciutat on se’n va anar a treballar fa uns mesos com a directiu d’Indra.

Amb la declaració aquest dilluns dels germans Josep, Mireia i Oleguer, que serà el plat fort de la sessió, s’acabaran les compareixences de la família Pujol Ferrusola davant la comissió parlamentària d’investigació. Com de costum, la diputada convergent Meritxell Borràs recalcarà que CiU no ha demanat aquestes intervencions, però, com sempre, la resta de grups parlamentaris els interrogarà a fons per posar llum en el “relat” sobre el pujolisme, en expressió de l’ecosocialista Marc Vidal.

Oleguer Pujol, de 43 anys, el més petit dels germans, haurà d’explicar perquè es va acollir el 2012 a l’amnistia fiscal decretada pel ministre Cristóbal Montoro per aflorar 3,2 milions d’euros mentre mantenia ocults a Andorra 750.000 euros més del suposat llegat de l’avi Florenci. Quan es van descobrir els comptes de la família en aquest petit país dels Pirineus el juliol de l’any passat, Oleguer va córrer a regularitzar la seva situació amb Hisenda, amb la consegüent sanció.

El jutge Santiago Pedraz, de l’Audiència Nacional, ha imputat Oleguer Pujol pels presumptes delictes de blanqueig de diners i frau fiscal. L’octubre passat, agents de la policia van detenir-lo i van escorcollar la seva residència del carrer Teodor Roviralta de Barcelona, una torres modernista que, com passa amb altres dels seus germans, no figura al seu nom en el registre de la propietat.

La investigació del jutge Pedraz, encara en els seus inicis, se centra en les operacions immobiliàries que Oleguer Pujol i Luis Iglesias, el seu soci d’aventures, van fer a través del fons d’inversió Drago Capital. Les sospites de blanqueig sorgeixen perquè els diners es mouen per paradisos fiscals. Santiago Pedraz investiga set operacions per un import de prop de 3.000 milions d’euros, entre les quals destaca la compra de la xarxa d’oficines de Banco Santander. En declaracions a la premsa, Oleguer sempre ha mantingut que, d’aquests diners, només són seus 1,1 milions d’euros.

En la declaració d’aquesta tarda en la comissió parlamentària d’investigació, segurament Oleguer es mantindrà fidel al seu argumentari: no ha fet mai cap operació a Catalunya, ni per a la Generalitat ni amb algun dels seus germans. Insistirà en què ningú de la seva família ha fet inversions a través dels fons d’inversió que controla. Això sí, com els seus germans, també va obtenir la seva part del suposat llegat de l’avi que va tenir ben guardada fora de les urpes d’Hisenda.

Operacions ruïnoses

Pel que fa al compte d’Andorra, probablement repetirà el mateix guió que els seus germans, de manera que no aportarà res al respecte; però els grups parlamentaris el collaran per les operacions de Drago Capital i de Drago Real Estate Partners, creada el 2006 i amb seu al paradís fiscal de l’illa de Guernsey, amb la qual s’han comprat edificis hotelers a Portugal, Melilla i les Canàries. La majoria d’aquestes operacions han estat ruïnoses, igual que les seves inversions personals al Panamà: l’edifici d’oficines Quartz i el gratacel Balboa Blue Spa, que han acabat com el rosari de l’aurora, amb els socis barallats i amb una allau de demandes judicials. Per cert, en aquesta aventura panamenya hi van prendre part joves d’acabalades famílies barcelonines com Bruno Vilarasau, fill de l’expresident de La Caixa.

Segurament, els grups parlamentaris intentaran aclarir el seu patrimoni personal –ell només reconeix uns 10 milions d’euros–, les operacions immobiliàries i els moviments des de paradisos fiscals. Per cert, Oleguer exhibeix un peculiar sentit de l’humor al batejar societats amb noms com Molamolt Headquarters Corporation o Itaca Investment Trust.

Des de Miami

Per videoconferència des de Miami, Josep Pujol, el tercer fill de l’expresident, haurà de respondre per les feines que va fer la consultora Europraxis –de la qual n’és fundador, soci i directiu– per a la Generalitat i, un cop venuda a Indra, les contractacions que va obtenir aquesta última multinacional per part del govern català. L’any 2002, aquesta qüestió ja es va debatre al Parlament arran del tancament de la fàbrica de Lear a Cervera (Segarra), que va deixar centenars de treballadors sense feina: per una banda Europraxis, la consultora de Josep Pujol, assessorava Lear en el procés de deslocalització i, per altra, el seu germà oriol Pujol, com a secretari general del departament d’Indústria de la Generalitat, havia de vetllar pel manteniment dels llocs de treball.

A Josep també li cauran preguntes sobre algunes operacions immobiliàries relacionades amb Life Marina Ibiza, amb la qual també va participar el seu germà Jordi; amb Máxima Grupo Inmobiliari, amb la qual s’hi va relacionat la seva cunyada Anna Vidal –l’esposa d’Oriol Pujol– i amb MT Tahat, una empresa tenedora d’accions empresarials i immobles administrada pel seu amic Jaume Ferrer Graupera, extresorer de la junta del Barça en temps de Joan Laporta. Respecte als diners d’Andorra, Josep ja va aprofitar una amnistia fiscal per regularitzar-los.

El compte més inflat

Mireia Pujol, de 45 anys, probablement haurà d’explicar com s’ho va fer per convertir els 62 milions de pessetes (uns 372.000 euros) del llegat de l’avi Florenci en 1.072.000 euros, que és l’import que va regularitzar l’any passat. En la seva declaració judicial del 27 de gener passat, Mireia va atribuir els mèrits d’aquest increment a la persona que li havia gestionat el compte, Marta Pallerola, empleada de Banca Privada d’Andorra (BPA). La jutgessa ja ha cridat Pallerola perquè expliqui aquest miracle de la multiplicació dels pans i els peixos. A Mireia també li preguntaran pel pis de 127 metres quadrats del carrer Taulat de Barcelona que va adquirir l’any 2002, que va obtenir la qualificació d’habitatge amb Protecció Oficial expedida Direcció General d'Arquitectura i Habitatge de la Generalitat. En ple escàndol pel cas Pujol, Mireia va traspassar recentment el gabinet de fisioteràpia que tenia al barri de Gràcia.