Partits i entitats independentistes encarrilen l'acord per formar una llista conjunta el 27-S

Si en els últims mesos els dubtes han estat posats sobre si el president de la Generalitat, Artur Mas, convocaria eleccions en la data promesa, el 27 de setembre, ara aquesta qüestió s'ha aclarit alhora que augmenten les incògnites sobre com es presentarà l'independentisme a les mateixes. Partits i entitats sobiranistes s'han reunit aquest dilluns per primera vegada per negociar una candidatura independentista conjunta, encarrilant un acord del que de moment no han transcendit els detalls. No obstant això, alguns dels presents han destacat el clima “constructiu” i han deixat veure que només falta polir els serrells per anunciar un acord.

L'última proposta sobre la taula, llançada la setmana passada per la CUP i recolzada per Òmnium, l'ANC i ERC, és que siguin les entitats qui formin una llista composta per persones de la societat civil i sense la participació de polítics en actiu. Segons aquesta fórmula, els partits independentistes no concorrerien a les eleccions del 27-S, que només servirien per mesurar el grau de suport a la independència entre els votants i no per elegir el president de la Generalitat. Després d'això i si la “llista civil” tingués majoria, es bloquejaria la investidura i es tornarien a convocar eleccions, a les que, aquest cop sí, es presentarien els partits per separat.

Segons fonts de la CUP, Convergència no ha volgut entrar a valorar la seva proposta de llista sense partits, per la qual cosa amb tota probabilitat la candidatura independentista seguirà endavant amb una llista pròpia. Que la llista fos sense polítics i que el 27-S no servís per formar Govern era la principal línia vermella de la CUP per donar suport a una llista unitària. “L'escenari de la llista civil sense polítics en actiu és l'únic possible”, va deixar tancat David Fernàndez divendres passat en declaracions a Catalunya Ràdio. No obstant això, CDC ja s'havia mostrat en contra d'aquesta fórmula en entendre que no es pot deixar fora a qui consideren principal actiu del procés, Artur Mas.

La primera reunió entre els agents sobiranistes va ser convocada pel divendres passat, però es va cancel·lar en l'últim moment, segons han explicat fonts de presidència, perquè la CUP va preferir esperar a la celebració de la seva assemblea nacional, que va tenir lloc dissabte. Per fi aquest dilluns, el president ha cridat a la seu de la Generalitat, per part dels partits, a CDC, ERC, la CUP, Moviment d'Esquerres (escissió independentista del PSC, que ha arribat a diversos acords amb ERC per concórrer junts en diferents eleccions) i Demòcrates de Catalunya (escissió independentista d'Unió presentada aquest diumenge). Per part de les entitats han acudit els representants de l'ANC, Òmium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

La majoria dels participants en la reunió han abandonat el Palau passades les 19 hores, moment en què representants de les entitats han valorat positivament la trobada. De “enormement positiva” i “plena d'aportacions de totes les persones” l'ha qualificat el president de l'ANC, Jordi Sánchez, qui s'ha mostrat convençut que “en els pròxims dies” anunciaran l'acord definitiu. La CUP, per la seva banda, ha reunit al seu secretariat nacional per informar i debatre les propostes sorgides de la reunió. Però no tots han deixat la reunió alhora. Després de la sortida de la CUP, Moviment d'Esquerres, Demòcrates de Catalunya, l'ANC, Òmnium i l'AMI, a l'interior del Palau de la Generalitat, CDC i ERC han continuat les negociacions.