L'enfonsament d'un edifici a prop de Dacca, a Bangladesh, on hi havien diversos tallers tèxtils, que ha causat 307 morts i 1.200 ferits, ha posat sota els focus a un empresari català, David Mayor. La policia el considera con un dels principals sospitosos del desastre i l'ha posat en recerca.
Mayor és de Reus i figura com a director general de la societat Phantom-Tac, una societat conjunta entre Phantom Aparels (de Bangladesh) i l'espanyola Textil Audit Company, que té el domicili social a la capital del Baix Camp. L'empresa ocupava més de 2000 metres quadrats a la quarta planta de l'edifici ara sinistrat, tal com afirma el web de la companyia.
La policia de Bangladesh assegura que Mayor i els propietaris de quatre empreses més estan sent investigats inicialment per “homicidi per negligència”. Aquest és un delicte que la llei del país castiga amb cinc anys de presó.
El soci local de l'empresari català, Aminul Islam, va ser detingut dissabte passat. Altres dos empresaris relacionats amb l'esfondrament van ser també posats a disposició de l'autoritat el mateix dia.
Segons han explicat els treballadors supervivents del desastre el dia abans de l'accident s'havien queixat de les esquerdes que hi havia a l'edifici. Els empresaris es van negar a aturar la producció i els van obligar a mantenir l'activitat.
En declaracions que David Mayor va fer fa quatre anys a l'agència AFP, el reusenc afirmava: “som una fàbrica. Cada centau compta. No som una ONG”. Al mateix temps assegurava “tenim preocupacions socials”.
Bangladesh és el segon país del món en producció de confecció gràcies als seus baixos salaris i a la permissiva legislació sobre condicions laborals. Aquesta laxitud ha fet que fins i tot des de Xina es deslocalitzi producció tèxtil. Tot plegat ha fet que al país hi proliferin molts tallers que fabriquen per a marques tant reconegudes com les espanyoles El Corte Inglés i Primark, segons denuncien diverses ONG a la campanya Roba Neta.
La Federació Nacional de Treballadors del Sector Tèxtil de Bangladesh ha denunciat que en els darrers 15 anys s'han registrat al país uns 600 morts i 3000 ferits en accidents en empreses tèxtils del país.