Els quatre manters empresonats des del 30 de juliol sortiran de la presó Model de Barcelona. Així ho ha ordenat la jutgessa després d'atendre el recurs dels advocats dels quatre venedors. En una interlocutòria a la que ha tingut accés aquest diari, la titular del jutjat d'instrucció 10 de Barcelona, Miriam de Rosa Palacio, ha decretat la llibertat provisional pels quatre manters, que estan acusats d'un delicte contra la propietat industrial i de pertinença a organització criminal.
A la vista del recurs a la presó provisional que s'ha celebrat aquest dimarts, la jutgessa ha considerat acreditat que els manters tenen arrelament social –una de les raons per les que estaven a la presó– ja que o bé estan censats a Barcelona o han participat en tallers d'inclusió social. Per això, mentre es practiquen les diligències per investigar els delictes dels quals se'ls acusa, la jutgessa ha retirat el passaport als manters i els ha ordenat comparèixer dos cops per setmana al jutjat en substitució de la presó preventiva.
Tant la defensa dels manters com diversos partits polítics de l'Ajuntament havien considerat “desproporcionada” la presó preventiva ordenada a partir d'una operació dels Mossos d'Esquadra. Així mateix, els advocats dels venedors van qualificar l'acusació de grup criminal per part dels Mossos de “barbaritat” i “deliri jurídic”.
En total, la policia catalana va detenir set manters en un pis de Barcelona, i quatre d'ells van acabar en presó provisional ara revocada. Se'ls acusa d'un delicte contra la propietat industrial –amb el qual se sanciona habitualment el 'top manta'– i de pertinença a grup criminal. Un d'ells també està acusat de blanqueig de capitals.
En l'atestat policial que Catalunya Plural va revelar aquest dilluns, la policia fonamenta l'acusació de grup criminal en què quatre dels detinguts són germans i en la forma de vida habitual de tot manter: entrar i sortir de casa amb la manta o ser detingut per la policia. En el cas de l'acusat de blanqueig, els Mossos argumenten que “es presumeix que realitza ingressos de diners en metàl·lic” en una entitat bancària.