El PSC dóna per fet que la Gestora del PSOE busca un canvi en les relacions entre tots dos

Poques vegades el PSC ha afrontat un Congrés en una situació d'incertesa sobre el seu futur com l'actual. En plena crisi amb el PSOE a compte del vot diferenciat a la investidura de Mariano Rajoy, els socialistes catalans celebraran aquest cap de setmana el seu XVII Congrés, amb la vista posada en les possibles decisions que prengui la gestora, tant disciplinàries com de model organitzatiu.

Que l'actual direcció interina del PSOE estudia un canvi en el marc de relacions amb el PSC és una cosa que es dóna per fet en l'Executiva de Miquel Iceta. Una altra cosa és que aquesta modificació arribi a materialitzar-se. Segons fonts de la direcció catalana, ells es mantenen “a l'espera” i amb una clara aposta per continuar en els òrgans executius i de representació del PSOE.

Tant és així que descarten que en el seu Congrés s'aprovin canvis respecte a la relació amb el seu partit germà, malgrat l'existència d'algunes esmenes en aquest sentit. La tensió entre els partits sí que es deixarà veure aquest cap de setmana, però per l'altre costat. Segons s'ha anunciat, el president de la Gestora no apareixerà en la clausura del Congrés del PSC, trencant una tradició no escrita.

El PSC assegura estar assabentant del sentir de la Gestora per les seves declaracions públiques. Aquest dimecres, el portaveu d'aquesta, Mario Jiménez, ha mostrat la voluntat d'estudiar un canvi en les relacions, per establir una fórmula més “simètrica i equilibrada”. Amb aquestes paraules, Jiménez deixava veure una possibilitat que els d'Iceta s'han estudiat durant les últimes setmanes amb el nom de “relació CDU-CSU”, i que suposaria l'expulsió del PSC dels òrgans del PSOE.

Una revisió en aquest sentit seria una cosa semblant a una separació amistosa, que no suposaria necessàriament la ruptura de l'aliança electoral entre les dues formacions. Així, el PSC seguiria sent el referent català del PSOE, però no participaria en la presa de decisions d'aquest. Vinculat a això, suposaria la sortida dels prop de 17.000 militants del PSC del cens general del PSOE, de manera que aquest nombrós grup es quedarien sense vot a les primàries a la secretaria general o votacions dels òrgans.

Un as a la màniga del Congrés

Des del grup de diputats del PSC al Congrés es rebaixen les possibilitats que una decisió tan dràstica arribi a produir-se, almenys de moment. Confien que els ànims s'aniran temperant amb l'entrada de la legislatura i el començament de l'activitat parlamentària amb nou Govern, i fins i tot es treu ferro a la carta enviada als diputats díscols anunciant que s'estudiaran sancions.

També l'executiva del PSC espera que un eventual intent de la Gestora de treure'ls dels seus òrgans no arribi més enllà del Congrés del PSOE. Segons la seva visió, la relació entre els dos partits està establerta mitjançant l'anomenat “protocol d'unitat”, signat el 1978 i introduït en els estatuts de tots dos partits, per la qual cosa només pot modificar-se en un congrés, d'un o d'un altre. I fins i tot en el cas que això s'arribés a produir, des de Barcelona criden a la negociació.

L'as a la màniga dels socialistes catalans és precisament aquest Congrés del PSOE. Malgrat que ells serien partidaris que es convoqués “com més aviat”, la gestora ha donat mostres de tenir poca voluntat de fer-ho immediatament, i menys encara després que Pedro Sánchez hagi anunciat la seva intenció de presentar-se a les primàries. Per això, el PSC confia que si tot falla i la Gestora presenta al Congrés una ponència en la qual se'ls expulsa, aquesta sigui una posició rebutjada gràcies als favorables a Sánchez. El fet que els òrgans del PSC s'hagin mostrat tan a prop de Sánchez fa que l'expulsió o no de la seva nodrida militància sigui una primera batalla clau de cara a les primàries.