La comissió del PSC que s’encarrega del “Bon Govern i la Qualitat Democràtica” ja ha presentat algunes de les seves propostes que es continuaran discutint durant els propers mesos i s’aprovaran a la tardor. Les mesures que depenguin del partit (com fer dimitir de tots els càrrecs als polítics acusats) s’aplicaran a partir d’aquell moment i les que depenguin d’instàncies majors (com no indultar als corruptes) es proposaran als organismes competents, segons els compromís del primer secretari, Pere Navarro.
Entre la bateria de propostes, destaquen especialment les que es refereixen a la corrupció, una pràctica “absolutament dissolvent de la democràcia”, segons Lídia Santos, responsable de la comissió que ha elaborat el document.
El text demana que s’incrementi la prescripció dels delictes de corrupció, ja que en molts casos quan arriba la sentència ja no es pot condemnar al culpable perquè ha passat massa temps. Actualment, els delictes de corrupció prescriuen molt abans que altres delictes. En els casos que la corrupció hagi traspassat les fronteres de l’Estat, una possibilitat bastant alta tenint en compte l’existència dels paradisos fiscals, els socialistes demanen que el delicte no prescrigui mai. També volen que el Govern en cap cas no pugui indultar les persones condemnades per casos corrupció, com passa any rere any. També s’hauria d’establir un període de temps durant el qual una administració no pogués contractar a una empresa condemnada per corrupció.
Santos també s’ha referit a l’espinós tema de les imputacions, que afecta a diferents diputats del Parlament, un dels quals, Dani Fernández, és del PSC. Segons la proposta de la comissió, quan un representant polític és imputat cal que dimiteixi dels seus càrrecs del partit i, en el cas que la imputació es converteixi en acusació, cal que abandoni també els càrrecs públics. Aquesta obligació no s’hauria d’aplicar en els casos municipals, ja que hi ha moltes més denúncies i “tindríem molts alcaldes canviant constantment”, segons Santos.
Pere Navarro ha dit que aquestes mesures són necessàries per començar a recuperar “la confiança en el sistema democràtic i en els partits” i ha avançat que les proposaran perquè s’incloguin a les diferents lleis que s’estan discutint al Parlament. Un altre dels punts és el de obligar a totes les formacions a celebrar unes primàries per escollir el seu candidat.
Partit obert
En roda de premsa a la seu del partit, també s’ha presentat un altre document, aquest redactat per la Federació de Barcelona i que es titula “Partit Obert”. El responsable de la federació, Carles Martí, ha dit que cal trencar am bla sensació que els partits són “caixes negres i tancades” ja que “els ciutadans entenen la democràcia d’una manera molt diferent de quan va començar”. En aquest sentit s’ha compromès en obrir nous canals de participació i també fórmules de transparència, com el creació d’un portal on es pugui consultar el patrimoni i la remuneració de tots els càrrecs electes, les seves responsabilitats, les donacions que rep el partit i en que es destinen els diners, entre d’altres punts. Aquestes mesures es podran aplicar a partir del 25 de maig, quan s’aprovi oficialment el document del Partit Obert i que té com a principal repte el de les primàries obertes a tota la ciutadania.