Benet Salellas està cansat. També ho estan els seus companys de la CUP, després de mesos de negociació i exposició pública que han conclòs en l'acord 'in extremis' que permet ja un Govern de Junts pel Sí i evita eleccions a Catalunya. En aquesta pressió veu aquest advocat l'explicació a la “precipitada” decisió d'Antonio Baños d'anunciar una dimissió de la qual sembla haver-se penedit.
Cansats però contents. “Que Mas no sigui president significa una victòria claríssima”, assegura Salellas. La conversa es produeix per via telefònica, pocs minuts després que Carles Puigdemont es convertís en president gràcies al vot de vuit diputats de la CUP, entre ells el del propi Salellas.
Puigdemont és el nou president de Catalunya. Ara què? Com s'inicia la desconnexió? Què passarà aquests 18 mesos?
Això respon sobretot al full de ruta amb què es va presentar a les eleccions la gent de Junts pel Sí i té a veure amb la preparació de les estructures d'Estat que estan centrades en crear una Agència Tributària Catalana i en crear una Agència Catalana de Protecció Social, com a pas necessari per poder crear una desconnexió real.
Dins el termini de 30 dies cal començar ja a debatre les propostes de llei relatives a l'Agència Tributària Catalana, a l'Agència de Protecció Social i a la Llei de Procés Constituent, que és la que regulararà el procés de creació de la nova constitució i tot el règim de transitorietat jurídica, un cop s'hagi proclamat la independència amb les eleccions constituents.
Rajoy ha comparegut per afirmar que “no li faltarà fermesa” per evitar que tot això passi. ¿Espera que Madrid comenci a moure fitxa suspenent de les seves funcions els 21 càrrecs que ja estan advertits pel Constitucional?
Això és un parlament. Això no és qualsevol cosa. És un parlament sobirà i té capacitat legislativa i no hi ha cap tribunal que pugui suspendre la sobirania d'un parlament legislatiu. Aquest parlament, si ho consideren els seus components que han estat elegits en un procés democràtic, les lleis que consideri pertinents. Jo tinc clar que l'acord polític que obre aquesta legislatura diu que existiran aquestes lleis.
Com es fa això quan davant tenen a un Govern de l'Estat que ho vol impedir sigui com sigui?
La voluntat popular sempre triomfa més tard o més d'hora. Si una majoria popular vol crear una república catalana doncs aquesta república existirà. L'òptim seria que fos en un procés negociat. Si no ho és i se'ns aboca a la unilateralitat doncs es fa més complex i serà necessària la mediació de la comunitat internacional.
Que sigui un procés negociat és una cosa que la CUP ja dóna per perdut?
No és que el donem per perdut. Per nosaltres, evidentment, la possibilitat de consensuar, parlar i pactar forma part de la nostra cultura política de forma molt important. El que no volem és pensar que amb el Govern que tenim a l'Estat aquesta possibilitat estigui damunt de la taula, perquè ja hem vist que no hi ha possibilitat de negociar res que tingui a veure amb la creació d'una república catalana. Ho veig difícil però nosaltres no direm “o negociem o ens creuem de braços”. Nosaltres o negociem o via unilateral.
Vostè diu que han enviat a Mas i al 'pujolisme' a la paperera de la història però veient a Mas al Parlament i escoltant Puigdemont, creu que a Convergència ho han entès igual que vostès?
Crec que els moviments socials i la mobilització popular a Catalunya fa anys que ve centrant en la figura de Mas com a símbol de les polítiques de austericidi i antisocials. Que Mas desaparegui com a president del Govern a Catalunya significa una esmena a la totalitat a aquest tipus de polítiques. Per a nosaltres això és manar a la paperera de la història aquest model econòmic.
Tot això té els seus matisos però en la perspectiva simbòlica de la lluita contra les retallades, que Mas no sigui president significa una victòria claríssima.
Hauria d'estranyar-nos molt que Mas reaparegui dins de 18 mesos?
Jo crec que Mas no pot tornar. Crec que la seva etapa política ja ha passat i és un personatge molt tocat per ser el delfí polític de Jordi Pujol. Em sorprendria molt que tingués prou suport popular per tornar a entrar en les eleccions. En un cicle electoral és molt difícil que puguem veure'l de nou, una altra cosa és que pugui tenir un paper institucional com a expresident o que fins i tot pugui tenir un paper com a president d'aquesta futura república.
Disculpi. Expliqui'm això que Mas podria ser el president de la república de Catalunya.
Crec que en aquest procés constituent que estem començant caldrà decidir de quines institucions ens dotarem en aquesta república catalana. Jo no descarto que si el parlament així ho considera que ell pugui tenir algun títol a càrrec merament simbòlic.
Tot això és a efectes d'hipòtesis. El que vull dir és que ell ha dit que volia continuar tenint una vida política i, per tant, és possible que les institucions catalanes li donin algun tipus d'institució política. Caldrà discutir-ho i caldrà veure a on va això.
Li parlo ara d'una altra persona més propera a vostè. Diu Antonio Baños que ara està disposat a replantejar la seva dimissió si la CUP li demana que no se'n vagi. ¿L'hi demanaran?
Aquest és un tema que no el podem resoldre avui. L'organització ha de valorar i decidir el que consideri. Jo no sóc més que un altre peó i no sé el que decidirà l'organització.
A què creu que respon el canvi de Banños sobre la seva pròpia persona i sobre la seva dimissió?
Caldria preguntar-li a ell. Jo el que tinc clar és que hem estat tres mesos tots sotmesos a una pressió pública molt important i aquesta pressió a vegades és traïdora. Això potser pot explicar, en alguns moments, algunes decisions precipitades.
En el cas que Junts pel Sí presenti uns pressupostos que avancin en la Hisenda catalana però que contemplin retallades en sanitat o educació, què farà la CUP a l'hora de votar?
El pacte és un pacte d'estabilitat que està vinculat a la materialització d'aquest full de ruta cap a la república catalana. Tot el que vagi en aquest sentit, té el nostre suport. Tot el que siguin decisions de contingut ideològic que representi un plantejament d'idees que nosaltres podem no compartir caldrà valorar-ho en cada moment.
La decisió sobre els pressupostos és una decisió que serà complexa, que no la podem resoldre ara en un sí o en un no basant-se en hipòtesis i caldrà valorar en el seu moment.
Qui pretengui simplificar que la CUP amb la qüestió independentista té prou, s'equivoca. La nostra posició ferma en contra de les polítiques neoliberals continua sent vigent, avui, demà, amb aquest pacte i amb tots els que calguin.
Què s'ha deixat la CUP en el camí amb una decisió tan arriscada com permetre el Govern de Junts pel Sí?
Qualsevol intervenció política que sigui profunda és arriscada sempre. És més còmode quedar-se a 'la cultura del no' i en una posició de comoditat política i crítica del Govern. Nosaltres estem per ser un actor en la construcció de la república. És arriscat. Podem haver-nos equivocat i no passa res.
Si ens hem equivocat caldrà rectificar i corregir-ho. Jo no tinc cap problema en anar decidint a partir de les circumstàncies que es vagin posant sobre la taula.