La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

“La ruptura amb el capitalisme ha de partir de la societat civil”

El dirigent de l'esquerra nacionalista gallega, Xosé Manuel Beiras, és una de les estrelles convidades en el 20 congrés que el Partit Obrer Revolucionari (POR), una de les formacions que integren EUiA, celebra aquest cap de setmana a Barcelona. La intervenció del portaveu de l'Aliança Gallega de Esquerdas (AGE) era una de les més esperades, ja que un dels principals objectius del POR, una de les seves obsessions des de l'anterior congrés, és el del front únic, el de la Syriza catalana. Però abans de la seva intervenció al congrés, dedica una breu entrevista a catalunyaplural.cat.

Des del seu punt de vista, l'exemple de Galícia, on es va produir una exitosa unitat entre Anova i Esquerda Unida (AGE), amb el suport també d'EQUO i Espazo Ecosocialista Galego, “no es pot extrapolar” ja que “cada país té la seva pròpia idiosincràsia ”. I les realitats gallega i catalana són molt diferents. Tot i així, Beiras està convençut que la seva experiència sí que aporta “una referència” que pot ser útil al camí d'unitat que està buscant l'esquerra catalana. Segons Beiras, AGE va aportar dos grans novetats: primer, va aconseguir “trencar el tabú i obrir una bretxa a la concepció tardo franquista que no podia existir una esquerra nacionalista” ja que va ser capaç de convèncer Esquerda Unida a sumar-se plenament al dret a decidir. I segon, va utilitzar com a motor a les assemblees locals, que es van constituir amb rapidesa i amb la motivació de la “unitat d'acció”. I és que, segons Beiras, “la ruptura amb el capitalisme ha de partir de la societat civil”.

Una altra de les estrelles convidades va ser Joan Josep Nuet (PCC), diputat al Congrés per Esquerra Plural, i un dels que més seriosament s'està prenent la possibilitat de crear un front comú d'esquerres. Nuet, que es reuneix constantment amb els altres dos sectors més revolucionaris de la política catalana (CUP i Procés Constituent, impulsat per Arcadi Oliveres i Teresa Forcades), va lamentar que “encara s'està treballant massa amb la calculadora a la mà”, fent càlculs dels beneficis que cada formació pot treure de la unitat, i va reclamar un esforç per fer una “aposta total” per a la creació del nou espai. Nuet, federalista i convençut del dret a l'autodeterminació, va dir durant la seva intervenció al congrés que “el dret a decidir és un dels ariets del trencament (del sistema capitalista)” i va afegir: “Hem de buscar un pacte entre independentistes i federalistes perquè podem votar el mateix i aïllar les propostes centralistes del PP, Ciutadans i UPyD ”.

L'objectiu de Nuet és començar a construir la unitat a partir del compromís de compartir un programa de mínims, com va fer l'autèntica Syriza.

El congrés del POR, que se celebra a la Nau Ivanov de la Sagrera, també ha comptat amb la presència de Pernando Barrena, de Sortu, que ha participat a la taula rodona sobre el nou escenari polític a l'Estat espanyol, juntament amb Beiras i Francesc Matas (POR ).