Un taüt encapçala una manifestació policial contra la CUP a Barcelona

Desenes d'agents de diversos cossos policials han acudit fins a la plaça Universitat de Barcelona aquest dimarts per manifestar-se i demanar “respecte institucional” i “dignitat policial”. Un taüt amb gorres policials subjectat per quatre manifestants ha encapçalat la marxa, que ha congregat 1.500 persones segons la Guàrdia Urbana. Els diferents portaveus policials que han intervingut abans de l'inici de la marxa han matisat el missatge exclusivament en contra de la CUP dels primers cartells. “No és manifestació només en contra de la CUP”, ha dit el vicesecretari del sindicat Sapol, Josep Xavier Morón.

Preguntat sobre per què en un cartell que cridava a la marxa sortia el regidor de la CUP, Josep Garganté i es denunciava el “persecució” del partit, el portaveu de l'SPC, David Miquel, ho ha considerat un “exemple gràfic” de les seves denúncies. “Si hagués estat d'un altre partit hagués sortit”, ha afegit. Així mateix, ha indicat que les demandes que realitza la Plataforma Professional de cossos de seguretat es dirigeixen “a tot aquell que per acció o omissió té la capacitat de modificar el que denunciem”. Segons Miquel, la tasca policial “no compta amb el suport de la judicatura ni de l'administració”.

La marxa ha transcorregut sense consignes des de la plaça Universitat fins a Sant Jaume. Davant de la pancarta s'han situat quatre agents que portaven un taüt, sobre el qual hi havia barrets de Mossos d'Esquadra, Ertzaintza, Policia Nacional i Guàrdia Civil per simbolitzar “l'enterrament a la dignitat policial”. Des d'un camió una persona llegia el manifest de la plataforma i des d'un altaveu sonaven marxes fúnebres.

Els manifestants no anaven uniformats –la llei els ho prohibeix– si bé portaven un adhesiu en el qual posava “policia”. Alguns anaven a cara descoberta però d'altres la portaven tapada amb caputxes o buffs. Durant el transcurs de la marxa un dels manifestants, sense identificar-se, ha instat a tres periodistes, entre ells al d'aquest diari, a no cobrir l'acte des de la calçada sinó des de la vorera.

A l'arribada a plaça Sant Jaume, els manifestants han deixat el taüt davant del Palau de la Generalitat i després davant de l'Ajuntament de Barcelona, entre una sonora xiulada i crits de “viva la policía” i “fuera, fuera”. Allà s'ha llegit un manifest, on els convocants han reclamat que la inhabilitació especial per a un agent duri només el temps de la condemna i que “no perdi la condició de policia”. També han demanat “protecció jurídica” dels agents, l'“anul·lació de les penes afegides” i “evitar els suïcidis”.

El regidor de Ciutadans a l'Ajuntament de Barcelona, Francisco Sierra, ha acudit a la lectura del manifest. A preguntes d'aquest diari, Sierra ha dit que el seu grup “dóna suport” les reivindicacions policials “en un moment en què no se senten recolzats per la Generalitat ni pel govern de Colau”.

La Plataforma està integrada per set sindicats minoritaris de totes les policies de l'Estat i dels cossos de duanes, especialment dels Mossos d'Esquadra. No obstant això, les centrals majoritàries de tots els cossos s'han desmarcat de la marxa.

Per la seva banda, Josep Miquel Miracles, de la USPAC, ha reclamat canvis legals en l'ús de la força per part de la policia i que es desencalli la implantació de les pistoles elèctriques en els cossos policials, que al seu judici evitaran el cos a cos en una reducció i resultaran beneficioses tant per policies com per a ciutadans. Altres de les reclamacions de la Plataforma són la “protecció jurídica” dels agents, la “anul·lació de les penes afegides” i “evitar els suïcidis”.

La consellera de Presidència del Govern, Neus Munté, ha confiat que la marxa es desenvolupi “amb normalitat”. Per la seva banda, la CUP s'ha reiterat en les crítiques a la marxa que va pronunciar divendres passat i ha demanat a Interior que investigui aquest tuit del sindicat USPAC, un dels convocants: