El TSJC acorda investigar Mas per desobediència al Constitucional el 9N

EFE

Barcelona —

La justícia investigarà Artur Mas i dos membres del seu Govern per l'organització del 9N. Els sis magistrats de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han acordat per majoria l'admissió a tràmit de les querelles i denúncies vinculades a la “desobediència a la resolució del Tribunal Constitucional”, que suspenia temporalment la celebració del procés participatiu. També han acordat acumular les querelles en el procediment més antic.

Les querelles admeses són les que van dirigides a Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Ensenyament Irene Rigau. No s'han acceptat les que acusaven membres del Parlament de Catalunya o altres consellers, com Ramon Espadaler (Interior) o Francesc Homs (Presidència), per delictes similars.

El TSJC agruparà totes les denúncies admeses sobre el 9N en la querella més antiga, que és la que va presentar Manos Limpias i que estava sobre la taula del jutge Josep Manuel Abril, un dels sis reunits avui. Serà aquest magistrat, per tant, l'encarregat d'obrir la investigació per presumpta desobediència del Govern a la convocatòria de la consulta.

La decisió de l'Alt Tribunal català no suposa que Mas i les conselleres en qüestió hagin de ser imputats. Les resolucions es notificaran a partir del 8 de gener, així que serà després de Nadal quan se sàpiga si els criden a declarar.

La sala civil i penal del TSJC ha deliberat sobre les querelles des de les 10 h, amb l'objectiu no només de decidir sobre la seva admissió a tràmit sinó també la seva unificació, ja que hi havia 7 querelles i 25 denúncies en relació amb el 9-N. Moltes les van interposar partits polítics el mateix dia de la votació o uns dies abans o després. Entre elles s'hi trobava també la de la Fiscalia General de l'Estat, que demanava investigar Mas, Ortega i Rigau per desobediència greu, prevaricació, malversació de fons públics i usurpació de les funcions.