La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

TVE a Catalunya expedienta el periodista Francesc Cruanyes per escriure a mitjans locals

Les aigües baixen brutes a la delegació catalana de Televisió Espanyola (TVE). Un dels seus periodistes més coneguts, Francesc Cruanyes, ha estat expedientat per la direcció. De nou sorgeix la sospita i l'acusació d'intenció política en l'acció empesa pels directius de la televisió estatal a Catalunya.

Francesc Cruanyes escrivia des de fa 17 anys sengles columnes d'opinió al Diari de Girona i al setmanari l'Empordà. El primer mitjà d'àmbit provincial i el segon comarcal. Però, recentment va sorgir el conflicte. I es va conèixer en forma d'article publicat a mode de comiat pel propi periodista. “Ara haig de plegar, em comminen a deixar de publicar amb una pistola al pit -és una metàfora! Vaig començar a fer-ho al segle XX. Al XIX cremaven llibres. Al XVIII cremaven els escriptors. Al XXI, els contraris a la lliure expressió de les idees tenen maneres més sibil·lines de silenciar”, va escriure al Diari de Girona.

En el moment de conèixer-se l'expedient Cruanyes era el responsable d'un programa d'enologia. Hi va arribar després d'haver estat presentador de l'espai, “El debat de la 1” , i encara abans havia dirigit el programa “59 segons”, la versió catalana del programa “59 segundos”.

Just després de saber-se l'existència de l'expedient al periodista es va produir una circumstància que ho complica tot: Cruanyes va patir un ictus lleu, per la qual cosa no s'ha manifestat al respecte de la sanció.

Des del Sindicat de Periodistes de Catalunya vinculen la sanció a Cruanyes a “la política de nomenaments posada en marxa pel Partit Popular a TVE”. Aquesta política té el seu corol·lari en el nomenament com a director territorial a Catalunya de l'ens públic a Eladio Jareño, que fins aquell moment era el cap de premsa de la presidenta del populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho. El sindicat veu clar que “es vol es controlar aferrissament el mitjà públic de cara a les pròximes eleccions, siguin locals o catalanes”. “Tornem a l'època negra de la dècada del 2000, en què els informatius de televisió espanyola estaven controlats per Urdaci i on el director territorial era també Jareño”, afirma un portaveu sindical. En aquest sentit afirma: “curiosament el PP fa a TVE el que critica que fan altres en altres mitjans públics”.

Critiques a la cobertura del 9N

Què pot haver fet Cruanyes perquè la direcció de TVE l'expedientés? La resposta la dóna Francisco Martínez Peinado, secretari d'organització de la secció sindical de CCOO a RTVE a Catalunya. “Formalment l'expedient té a veure amb que Cruanyes escrivia les dues columnes sense haver demanat a l'empresa compatibilitat. Però realment la sanció és ideològica”, assegura. Per al responsable sindical darrere del càstig hi ha la posició de Cruanyes respecte a com va cobrir TVE la consulta catalana del 9N, especialment un Informe Semanal en el que tots els que opinaven eren de tendència unionista. La crítica la va plasmar en els articles que publicava en els mitjans locals. “Cada vegada es veu més clara la intenció de convertir la televisió pública en un òrgan de propaganda”, afirma Martínez. No obstant, aquest cas no ha tingut la mateixa repercussió pública que l'acomiadament fulminant de la també periodista de TVE a Catalunya, Cristina Puig, que ha dut la mesura a l'autoritat laboral.

Expedients per incompatibilitat

“Des de CCOO vam voler parlar amb Francesc, però la malaltia ens ho ha impedit, a més, sembla que ell no vol dur el tema per camins judicials”, diu Martínez Peinado. El sindicat afirma que casos com el de Cruanyes, de periodistes expedientats per fer col·laboracions en mitjans diferents de TVE han estat guanyats judicialment perquè els magistrats han considerat que una activitat d'aquest tipus no es considera treballar per la competència, perquè TVE no té cap mitjà escrit .

El Col·legi de Periodistes de Catalunya no s'ha manifestat oficialment respecte al cas Cruanyes. Un portaveu ha explicat que “hem sotmés aquest assumpte a la comissió de mitjans públics, que em consta que estan fent el seguiment de cas”. El que sí que ha fet l'ens periodístic és oferir assessorament jurídic a Cruanyes, cosa que a causa del seus problemes de salut no ha respost.