Els anomenats tancats del parc natural de l’Albufera de València són zones d’arrossar, guanyades a poc a poc a la llacuna després dels històrics rebliments duts a terme en els segles XIX i XX. S’explica perquè el nivell d’aquests arrossars està per davall del nivell de les aigües de la llacuna, per tant necessiten estar completament aïllats de les aigües de l’Albufera mitjançant motes altes.
Tenint en compte la mala qualitat de les aigües de la llacuna de l’Albufera, calia, per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, planificar una sèrie d’actuacions que tingueren com a objectiu revertir en la mesura de les possibilitats l’estat de deterioració de l’aigua.
Entre aquestes actuacions, el projecte de filtres verds que duen a terme Seo Birdlife i Acció Ecologista Agró en el Tancat de la Pipa com a entitats encarregades de gestionar i custodiar aquest paratge és el més nou.
Es tracta d’aprofitar la capacitat de depuració dels aiguamolls per a filtrar les mateixes aigües de la llacuna, ja que són riques en matèria orgànica. En els filtres verds del Tancat de la Pipa, és la boga o bova (Thypha dominguensis), la principal planta depuradora.
Aquest projecte ha sigut un dels motius fonamentals pels quals la Fundació Global Nature ha triat València com a seu de la 15 Conferència Internacional Living Lakes que se celebrarà del 7 al 9 de maig en el complex cultural de la Petxina sota el lema ‘Un món sense aiguamolls és un món sense aigua’.
Segons va explicar dimarts Eduardo de Miguel, director gerent de la fundació, “la xarxa Living Lakes busca projectes locals de restauració d’aigües i d’ecosistemes i, en aquest sentit, una iniciativa com la dels filtres verds no existeix en cap altre país d’Europa; gràcies a aquests exemples s’han portat projectes similars a aiguamolls de països com les Filipines, Colòmbia, República Domínicana, Senegal o Sri Lanka”.
Aquest esdeveniment, que se celebra per primera vegada a València i que organitza la Fundació Global Nature i Living Lakes Network, amb la col·laboració de l’Ajuntament, reunirà més de 200 representants de més de 40 països per analitzar l’estat de conservació de l’aigua i els seus ecosistemes.
L’Albufera pertany a aquesta Xarxa Internacional des de l’any 2009, per la qual cosa, el regidor de Conservació d’Àrees Naturals i la Devesa-l’Albufera, Sergi Campillo, va destacar que “l’elecció de la nostra ciutat com a seu d’aquesta conferència significa que l’Albufera és una zona humida reconeguda internacionalment. València està apostant clarament per la sostenibilitat, i el Parc Natural de l’Albufera és un dels eixos importants en aquesta estratègia de ciutat que pretén avançar cap a una renaturalització, no solament dins de la ciutat, sinó també amb una reconnexió amb els espais naturals”.
En aquesta edició, la Conferència Living Lakes se centra en el valor dels aiguamolls com a reservoris d’aigua potable i la seua importància per a la lluita contra el canvi climàtic i la protecció de la biodiversitat.
Aquesta xarxa, que fa 20 anys que treballa en aquest àmbit, té més de 110 llacs associats, entre els quals hi ha el llac Mono (EUA), el llac Baikal (Rússia) o el llac de Santa Llúcia (Sud-àfrica).
A més, el pròxim dia 6 de maig la xarxa Living Lakes també celebrarà la seua assemblea mundial a la ciutat.
Així mateix, aquesta conferència té com a objectiu principal involucrar els diferents actors, gestors i usuaris que participen en la gestió dels aiguamolls i en la conservació de l’aigua, així com per a compartir experiències i resultats de treballs i recerques relacionats amb la sostenibilitat dels aiguamolls i les seues conques hidrogràfiques, i especialment en allò relacionat amb el canvi climàtic.
Campillo ha explicat que “aquesta conferència serveix per a continuar reclamant una solució definitiva a la dotació hídrica del llac i del Parc Natural de l’Albufera. No solament per a recuperar els espais naturals, sinó com un factor de desenvolupament local i de serveis, tan important en aquests moments i en el futur, com ho és, per exemple, la lluita contra el canvi climàtic”.
“Des de l’Ajuntament estem totalment compromesos a treballar per aconseguir la sostenibilitat dels aiguamolls i en allò relacionat amb el canvi climàtic, per això donem suport i acceptem des del principi acollir aquesta conferència” ha afegit.
D’altra banda, la directora de Living Lakes, Marion Hammerl ha destacat la “situació crítica relacionada amb l’aigua a escala internacional, per la qual cosa aquesta conferència ajuda a intercanviar informació i fer un seguiment per a canviar les paraules per accions”.
També, el director gerent de la Fundació Global Nature, Eduardo de Miguel, ha explicat que “alguns dels problemes que hi ha poden ser solucions si els abordem per adaptar-nos al canvi climàtic, també volem treballar amb el sector privat, creiem que la conservació dels aiguamolls no és només una responsabilitat dels ciutadans, sinó que les empreses s’han de comprometre a la conservació dels recursos hídrics”.
A més, la responsable de Depuració d’Aigües de Global Omnium, Gloria Fayos, ha assenyalat que “com a empresa valenciana tenim una gran responsabilitat i compromís amb l’Albufera, en la seua conservació per a aconseguir el millor estat possible de l’aigua d’aquest llac”.
La conferència té amb el suport de l’Ajuntament de València i de la Generalitat Valenciana, i del Ministeri per a la Transició Ecològica a través de la Fundació Biodiversitat.