La memòria valenciana pren protagonisme en la gala del cinema espanyol

Memòria i homenatge són potser les paraules més repetides en la presentació de la gala dels Goya de 2022. La 36 gala dels premis del cinema espanyol, que segueix al centenari Berlanga a València, ha provocat a la ciutat una fusió d'homenatges. Un homenatge al cineasta valencià, un altre a l'escultor que va elaborar les estatuetes, un altre als ciutadans que van obtindre un guardó.

En el laberint de la memòria la ciutat explorarà tots els seus sentits: hi haurà propostes gastronòmiques inspirades en les pel·lícules del cineasta valencià, concerts que interpreten la seua banda sonora, exposicions que visibilitzen la part cinematogràfica de la ciutat, cicles de cinema per a dialogar sobre els nominats i un videomapping que homenatge els valencians guardonats amb una estatueta.

Després dels dos anys consecutius en els quals Màlaga va acollir el certamen, València és la segona ciutat en la qual es descentralitzen els premis. Conscient del significat d'acollir la gala, que se celebrarà en el Palau de les Arts el pròxim 12 de febrer, les administracions públiques han organitzat presentacions i activitats complementàries. “En memòria i com a homenatge al nostre il·lustre director hem recuperat La Mostra, hem organitzat jornades, xarrades i exposicions dedicades al món del cinema i hem fet valdre el seu llegat, el d'un valencià de fama mundial, que sempre va reivindicar la nostra ciutat com el seu lloc en el món”, indicava l'alcalde, Joan Ribó, en la presentació de les activitats.

A la memòria també apel·lava el president de la Generalitat, Ximo Puig, que recordava les paraules del cineasta valencià: “Jo pensava que el més fotut de la meua vida havia sigut la censura de Franco. Doncs no! El més fotut és la pèrdua de la memòria”. El dirigent, després de la bona recepció del Benidorm Fest, una altra col·laboració amb Radio Televisión Española, es mostra convençut que la recuperació dels actes culturals és la recuperació de la moral després de la pandèmia. “Aquest és el moment, després de dos anys duríssims, en el qual comencem a veure la llum, i el fet que es puge el teló i comencen els Goya, ens porta d'esperança, a més de ser un tribut a la creativitat i el talent”, ha insistit el president.

El responsable de l'acadèmia de cinema, Mariano Barroso, ha agraït l'acolliment de la gala: “Aquests són els Goya de València”, ha afirmat, al mateix temps que ha incidit en què és “la primera vegada que es posa el nom d'una ciutat” sota el lema.

Programa d'activitats

La plaça de l'Ajuntament acull des d'aquest dimecres l'exposició 'De València als Goya', una mostra dedicada la trentena de valencians que han obtingut el guardó. També es troba visible la instal·lació de 12 rèpliques gegants de l'estatueta dels Premis Goya, interpretacions de l'escultura de Mariano Benlliure, per alguns barris de la ciutat.

Des del 8 de febrer el centre Bombas Gens albergarà l'exposició 'Berlanguiano. Luis García Berlanga (1921-2021)', un recopilatori de l'obra del cineasta. “L'obra de Berlanga és una enciclopèdia”, ha subratllat Barroso, elogiant la iniciativa. 

L'11 de febrer se celebrarà un 'videomapping' (una projecció) en homenatge a Berlanga i als Goya en la façana principal de l'Ajuntament, que també serà un homenatge per a tots i totes les nominades i per a José Sacristán, menció honorífica en l'última gala. 

Des de dimarts passat i fins al 10 de febrer la Filmoteca emetrà les pel·lícules nominades i diverses presentacions, així com un cicle de cinema i diàlegs iberoamericans. El consistori destaca la ruta “Menús de cinema”, un certamen gastronòmic per al qual els establiments participants han dissenyat propostes en homenatge al cineasta valencià.