L’elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units ha causat estupefacció en una gran part de la societat per les característiques histriòniques del personatge. Però, per a una gran part dels valencians, la sensació no és nova, perquè ací ja es va tenir 21 anys abans l’arribada d’un fenomen semblant. Es va produir a escala menor, encara que va créixer del seu feu a Xàtiva a la Diputació de València al llarg de la seua trajectòria. La bestreta valenciana va ser Alfonso Rus, un polític del PP hui imputat per corrupció.
Dos empresaris, de caràcter conservador i reaccionari ficats en política, coquetejos amb clubs esportius (Trump va presidir els New Jersey Generals i Rus, l’Olímpic de Xàtiva) populistes i demagogs, amb eixides de to freqüents i coquetejant amb el masclisme i la xenofòbia. Però entre els seus seguidors es coincidia a afirmar: “Diu el que pensa la gent”.
Per a començar, ambdós es vanaglorien del menyspreu i la influència que cega els seus electors. Trump va arribar a afirmar que “podria disparar a gent en la Cinquena Avinguda i no perdria vots”. Rus va arribar a l’insult als seus votants. “Vaig dir: portaré la platja a Xàtiva. I s’ho van creure! Si jo mane, portaré la platja! I va i s’ho creuen tot. Seran burros! I em van votar”.
Entre els tints xenòfobs i racistes, és coneguda la proposta d’expulsió dels immigrants il·legals i de la construcció d’un mur a la frontera amb Mèxic que ha fet Trump; de la seua banda, Rus lamentava que la crisi haja fet que famílies espanyoles hagen d’anar a Càritas quan abans hi “anaven búlgars, romanesos, marroquins, del Senegal”, però amb els espanyols: “aqueixa gent no té per què passar-ho malament”.
L’aversió contra els musulmans també és comuna. Així, mentre el futur president nord-americà afirma que rebutjarà els refugiats sirians perquè són terroristes islamistes potencials, Rus –quan competia per presidir el València CF– va desqualificar una aspiració competidora d’un xeic àrab afirmant que “des de Jaume I no hi ha hagut ací cap moro governant”.
Les declaracions i els comportaments masclistes també els són comuns. En plena campanya electoral es va filtrar una gravació en què Trump afirmava que “quan ets estrela pots agafar-les (les dones) de la figa”. Rus, també en campanya, i davant de la previsió de l’èxit de Rajoy el 2011, afirmava que en la nit electoral hi hauria “xampany i dones”.
Un capítol molt criticat de la campanya de Trump va ser quan es va burlar en un acte públic d’un periodista amb discapacitat. Alfonso Rus també va passar per una tessitura semblant quan se li va retraure que la Diputació construïra un parc no accessible per a discapacitats i ell va contestar burlanerament afirmant que els hi baixarien “amb cordes”.
Ara, una vegada aconseguida la Casa Blanca per Donald Trump, l’esperança per als seus crítics és que la demagògia es quede en la campanya i que no duga a terme moltes de les seues promeses electorals. Aquesta estratègia en certa manera també va ser admesa per Rus quan va proclamar: “Podem ho regala tot i la gent se’ls creu, com quan el PP va prometre faena”. O com quan va bromejar en un àpat amb periodistes afirmant, abans d’aconseguir Rajoy la Presidència del Govern, que si se sabera el que vol fer “ningú no votaria per ell”. Però, recordem-ho, Alfonso Rus va governar durant 20 anys, Trump hi començarà el gener.