Brussel·les dona la raó als ecologistes en la seua denúncia per l’ampliació de la planta de fems d’Elx, però arxiva el cas

La Direcció General de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes de la Comissió Europea ha decidit arxivar la denúncia presentada en el seu moment pel col·lectiu il·licità Margalló, així com per Ecologistes en Acció, per preteses irregularitats en la contractació de les obres d’ampliació de la planta dels Cremats d’Elx el 2017.

Els ecologistes, que havien vingut denunciant que aquesta ampliació suposaria un “balafiament” i “una obra irresponsable que no serveix per posar fi als greus problemes de gestió dels residus de la comarca”, van presentar aquesta denúncia perquè entenien també que s’havien vulnerat les normes de contractació de la Unió Europea.

I és que les obres van ser adjudicades directament per prop de 19 milions d’euros a l’UTE Urbahormar, concessionària de la planta, sense cap concurs públic ni publicació en el Diari Oficial de la Unió Europea.

Des de l’organisme europeu esmentat, reconeixen ara que sí que haurien d’haver-se aplicat per efectuar aquesta ampliació les disposicions de les noves directives de contractació pública del 2014 relatives a la modificació dels contractes durant el seu període de vigència, a pesar que les directives encara no s’havien transposat en aquesta data a la legislació espanyola. Concretament, consideren que podria aplicar-se al cas l’article 43 de la Directiva 2014/23/UE relativa a l’adjudicació de contractes de concessió.

Malgrat això, justifiquen l’arxivament de la denúncia “perquè es refereix a un cas individual d’aplicació incorrecta del dret de la UE, sense prou indicis d’una pràctica general, d’un problema d’ajust de la legislació nacional al dret de la UE o d’un incompliment sistèmic del dret de la UE”, es pot llegir en l’informe donat a conéixer pel col·lectiu.

Tant Margalló com Ecologistes en Acció lamenten que la Comissió Europea no prenga cartes en l’assumpte per a sancionar el consorci per aquestes infraccions, però no obstant això entenen que aquesta resolució “és un toc d’atenció al Govern valencià, en el sentit de desautoritzar-lo a repetir el model d’adjudicació dels Cremats en altres plantes de tractament mecànic biològic o TMB de la Comunitat Valenciana.

Finalment, els ecologistes tornen a reclamar “un canvi radical” en la gestió de residus a escala autonòmica. “Hui dia –recorden–, la legislació vigent ens obliga a recuperar o reciclar almenys el 50% dels nostres residus. La realitat és que en cap comarca de la nostra comunitat se supera el 30% de residus reciclats”. Per això demanen “no perpetuar”, amb reformes com l’efectuada en el cas dels Cremats , “un model que ha resultat ambientalment insostenible”.