El cércol del cas Ritaleaks s’estreny al voltant l’exalcaldessa de València i senadora, Rita Barberá. La Fiscalia Anticorrupció de València ha enviat al Tribunal Suprem la investigació de les despeses de luxe en àpats i viatges que va fer l’exdirigent del PP –sotjada per més casos de corrupció– entre els anys 2011 i 2014. Amb això, serà l’Alt Tribunal qui determine si hi ha delicte o no en els fets que va denunciar Compromís quan estaven en l’oposició.
Segons ha informat la coalició, el Ministeri Públic ha donat l’última espenta al cas, ha conclòs les seues diligències i ha traslladat la causa al Tribunal Suprem, per l’aforament de Barberá com a senadora autonòmica. El trasllat del cas es produeix després que la policia nacional elaborara un informe on es posava la mirada sobre 124 de les 466 factures que va aportar Compromís davant de la justícia, arran d’haver rebut el gener un informe complet de totes les despeses de l’Alcaldia per part de la secretaria general de l’Ajuntament.
En total, s’investiguen despeses per 278.000 euros que la, llavors, màxima mandatària de la ciutat va gastar en suites de luxe d’hotels de 5 estreles a 650€ la nit amb totes les despeses incloses; en lloguers de cotxe amb xòfer a Londres per a reunir-se amb el magnat de la F1, Bernie Ecclestone, per prop de 5.000€; en àpats en restaurants a raó de més de mil euros en alguns casos; en regals de Nadal per 6.000 euros, o a enviar taronges a dirigents del PP com Mariano Rajoy amb un cost de més de 25.000 euros. Segons Compromís, aquestes despeses que van anar a càrrec de l’erari públic no es corresponien amb l’activitat institucional de Barberá.
En la denúncia presentada pels valencianistes també hi havia factures de bitllets a Florència, Brussel·les, Madrid o Santiago de Compostel·la. En aquest últim cas, es tracta d’un passatge de 931,22 euros per a assistir al funeral de Manuel Fraga. Autoritzades les despeses per la seua cap de gabinet i germana, Asunción Barberá, implicada també l’Operació Taula, en l’escrit també es denunciava l’augment el 2012 de la partida per a despeses de representació una vegada s’havia esgotat la quantitat prevista.
La investigació apuntava, a més, a un possible fraccionament de contractes en el servei de viatges i allotjaments prestat per l’empresa Europa Travel des del 2009. Tal com recull la denúncia i afirmen fonts municipals, el servei el duia a terme sense cap concurs ni procediment negociat i sense publicitat. Compromís va insinuar un presumpte finançament irregular del PP de València pel fet de gastar diners de l’Ajuntament per a actes del partit.