Arguments, una secció nova d’eldiario.es per a la deliberació i el debat

elDiariocv

València —

Massa sovint les coses urgents impedeixen poder ocupar-se de les coses importants. Aquesta tendència s’ha anat aguditzant durant els últims temps i també ha acabat afectant de ple els mitjans de comunicació. La velocitat, la prevalença de les coses efímeres, la immediatesa i, massa sovint, la descripció, acostumen a deixar poc espai per a l’anàlisi crítica i assossegada.

Una de les grans paradoxes d’aquest temps nou és que la sobreabundància d’informació disponible no necessàriament ens ha de fer ciutadans més ben informats. El “soroll” propi de l’anomenada societat de la informació pot contribuir a fer-nos més “ignorants” i, en conseqüència, amb menys capacitat per a decidir i per a donar sentit a una democràcia deliberativa en què la maduresa i l’apoderament ciutadà són essencials.

Per això, eldiario.es inaugura a partir del diumenge 17 de gener una secció, amb el títol ‘Arguments’, que vol oferir elements útils per a la deliberació i el debat. L’escuma de les onades, a què de vegades es para atenció preferent, no ha d’impedir ocupar-se adequadament dels corrents de fons. I encara que la intenció no sempre vaja acompanyada pels fets, vet ací el nostre objectiu: ocupar-nos d’alguns corrents de fons i de la direcció del vent; parar més atenció a la Lluna que al dit, demanant a alguns dels nostres experts i especialistes més solvents la seua visió sobre algunes qüestions rellevants, mirant més enllà del curt termini, explorant la manera com determinats processos ens poden afectar i quina és la visió que sobre una qüestió determinada es té des del món acadèmic i científic. Visions assossegades i solvents, necessàriament plurals, i fugint de qualsevol indici d’arrogància intel·lectual.

En definitiva, un estat de la qüestió sobre temes rellevants sense cap més pretensió que la de posar arguments, documents i informes a disposició dels lectors i de les lectores interessats a saber més; proporcionar més arguments perquè puguen formar la seua pròpia opinió. Entenem que el fonament d’una democràcia representativa deliberativa és l’existència d’una societat ben (in)formada. Aquesta secció que inaugurem, coordinada per Joan Romero, mira de contribuir, amb tota humilitat però amb ple convenciment en tant que ho entenem com a servei públic, a assolir aquest objectiu major. Perquè, malgrat el soroll, la velocitat i les visions efímeres, o potser per això mateix, entenem que els mitjans de comunicació són, actualment, més necessaris que mai per a contribuir al fet que les nostres societats, com a comunitats polítiques, siguen cada vegada més cultes i estiguen més apoderades.

La primera de les aportacions de la secció ‘Arguments’ correspon a Andrés Pedreño, catedràtic d’Economia aplicada i exrector de la Universitat d’Alacant. El seu article tracta de la importància creixent del món digital en l’economia i en la societat, fenomen que les forces polítiques i les institucions no acaben d’incorporar al dia a dia. Tots els articles estaran disponibles en totes dues versions, castellà i valencià.