La radiotelevisió pública valenciana va dedicar en el seu espai Dossiers, en què resumia les notícies més rellevants de l’any, 9 minuts per a la visita del papa i tan sols un per a parlar de l’accident del metro que va deixar 43 víctimes mortals i 47 ferits el 3 de juliol de 2006. Això, entre altres pràctiques, constata per a la Unió de Periodistes que RTVV “no va actuar amb rigor” en el tractament informatiu de l’accident.
Sergi Pitarch, president de l’entitat i Elena Cívico, partícip de l’informe, han tancat les compareixences de la comissió d’investigació de l’accident del metro en què es busquen responsabilitats polítiques. L’informe, encarregat per la comissió, té l’objectiu d’analitzar el tractament dels mitjans de comunicació públics valencians de l’accident i conclou que “el relat del tractament no s’ajusta als criteris de rigor periodístic”.
Segons ambdós compareixents, pel que fa al sinistre, “s’han produït apagades informatives” en la televisió pública, fins i tot va arribar a desaparéixer de la graella de programació, “mentre en els diaris valencians es dedicaven entre 3 i 5 planes” al succés. Una altra de les conclusions exposades davant de la comissió és que “qualsevol persona que s’haguera informat de l’accident per Canal 9 només hauria conegut la visió institucional”, que plantejava que l’accident era inevitable.
S’informava poc, es va informar tard de l’accident i es va informar amb poc de rigor, segons l’informe. “El segon dia de la comissió de l’accident, la cita parlamentària no figura en el sumari de l’informatiu del migdia” de la radiotelevisió pública, segons Cívico. A més, les informacions del metro no es mostraven en el sumari del telenotícies –espai en què ixen els temes principals– sinó que es relegaven fins i tot al minut 44 dels informatius.
Un dels aspectes que els investigadors han considerat més rellevants és el canvi de tendència en els informatius de Canal 9 a partir del 2012, amb el nomenament de Rosa Vidal com a directora general de l’ens. És a partir d’aquesta data que en els espais informatius ixen veus fins aqueix moment “silenciades”, com l’associació de víctimes. El perquè d’aquest gir és per a la investigació una incògnita.
El PP qüestiona l’informe
Les conclusions i la metodologia de l’informe han disgustat el grup popular. Els seus portaveus en la comissió, Rubén Ibáñez i Alfredo Castelló han qüestionat l’objectivitat i la validesa de l’informe, i han acusat els compareixents d’haver construït la casa per la teulada, partint d’una conclusió i justificant-la després.
Els dos portaveus han interpel·lat els representants de la Unió sobre la seua experiència laboral en televisió i sobre el mètode d’anàlisi dels informatius. Per exemple, una de les qüestions, repetida diverses vegades ha estat per què no van analitzar els informatius de Televisió Espanyola i sí els de Telecinco per a la comparativa amb Canal 9. Pitarch i Cívico han explicat que la comparació amb la cadena nacional privada només es va fer els tres primers dies i que aquest canal va arribar a muntar un plató a València per a fer informacions especials des de la ciutat de l’accident.