Dos ex alts càrrecs del PP pacten condemnes pel saqueig d'Emarsa
Santos Peral i Ignacio Martínez, exsecretaris generals del PP en districtes de la ciutat de València, han acceptat sengles multes pel saqueig d'Emarsa, la depuradora pública en la qual la Fiscalia creu que es van espoliar 24 milions d'euros.
Tots dos han pactat amb la Fiscalia una pena de 9 mesos de presó (a commutar per 18 mesos de multa a raó de sis euros al dia) per un delicte de malversació de cabals públics. A més, han pagat 169.200 euros en concepte de responsabilitat civil, segons va informar Levante-EMV en el seu moment. Dues acusacions particulars, la Generalitat, i la Emshi (Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics), la matriu d'Emarsa, s'han adherit a l'acord.
Ni Peral, cap de comptabilitat, ni Martínez, cap de compres, han contestat les preguntes de les defenses en el judici. S'han limitat a reconèixer els fets. Tots dos van mirar cap a una altra banda en el saqueig que es jutja en l'Audiència de València a canvi de quantiosos sobresous. La seua col·laboració, almenys per omissió, va ser imprescindible.
En el seu escrit d'acusació, la Fiscalia demanava una indemnització molt superior: 1.400.00 euros entre els dos. El jutge instructor del cas els considerava peces clau. “Santos Peral va realitzar un desistiment, conscient i deliberat, de les seues funcions i responsabilitats, a canvi d'una remuneració mensual, permetent de manera il·lícita que els seus superiors immediats s'apropiaren dels fons públics assignats a Emarsa per a l'explotació de Pinedo, procurant-los un enriquiment il·legal i apartant aquests cabals públics de la finalitat a la qual estaven destinats, anotant en els justificants de moviments de caixa conceptes vagues i imprecisos lligats a aquestes eixides, a fi d'evitar ser descobert”, va indicar el magistrat en l'acte d'obertura de judici oral.
Per al jutge, Martínez també era imprescindible en el saqueig. “Tampoc va complir algunes de les funcions que tenia assignades permetent, amb la seua inactivitat, que proveïdors d'Emarsa, de connivència amb alguns dels responsables de l'empresa pública i davant l'actuació de les entitats encarregades de vetlar pel correcte funcionament i destinació dels fons públics assignats a Emarsa per a l'explotació de Pinedo, facturaren per serveis que no van ser prestats o que, sent prestats, ho van ser per un preu superior al de comprat”.
Recomanats del PP
Uns altres dels acusats que han pactat les seues penes amb les acusacions són Ana María Ríos i Leonor Moreno. Ambdues van arribar a Emarsa des de l'Ajuntament de Manises, presidit per Enrique Crespo, també jutjat per l'assumpte. La primera, periodista, després d'una baixa per maternitat. La segona, advocada, després d'una baixa mèdica.
Les dues han reconegut sense embulls davant el tribunal que van ser “recomanades” per Crespo en l'empresa pública després que els seus llocs van ser ocupats per una altra gent de confiança del llavors alcalde. En el cas de Moreno, segons la seua declaració, va ser reemplaçada per un germà de Crespo, Carlos, com a coordinador de la casa de la Cultura.
24 milions de botí
L'acusació pública sosté que Crespo va saquejar la depuradora, que operava sota la marca Emarsa, fins a quedar-se amb quasi 24 milions d'euros.
Ho va fer, segons la fiscalia, de connivència amb l'empresari Jorge Roca i diversos alts càrrecs de l'empresa, que manipulaven a l'alça els costos de la societat o directament facturaven per serveis inexistents per a rebre més diners de la Generalitat que després gastaven en cases, prostitutes, viatges i dinarots.