La portada de mañana
Acceder
El horizonte judicial de Mazón por la gestión de la DANA: los delitos de los que se le acusa
Más de la mitad de centros de crisis de violencia sexual no ha abierto a días del plazo
Opinión - Los Ayuso Amador y el poder. Por Rosa María Artal

Catalá fa cas omís de les deficiències detectades pels experts i avala el projecte del nou estadi del València CF

L’equip de Govern del PP i de Vox en l’Ajuntament de València i per extensió l’alcaldessa, María José Catalá, donen per bo el projecte d’execució del nou estadi presentat fa poc pel València CF, avançat en exclusiva per elDiario.es, i fa cas omís a les deficiències denunciades per diferents arquitectes i enginyers el 2 de desembre passat en una taula redona que va tindre lloc en el Col·legi d’Arquitectes de València. En la xarrada van estar presents el portaveu del PSPV, Borja Sanjuán, i la de Compromís, Papi Robles. Per part del PP i Vox no hi va assistir ningú.

La Comissió d’Urbanisme va abordar l’assumpte dimarts a preguntes dels representants de Compromís i del PSPV, que van criticar que s’haja encarregat una auditoria que no serà per a saber el pressupost real de l’obra, ja que com van denunciar els experts, el projecte presentat pel club té qüestions per concretar com la solució adoptada per a la coberta o l’estat del formigó de l’estructura ja executada i el cost previst per a la seua rehabilitació.

Sobre això, segons ha esbrinat elDiario.es, el regidor d’Urbanisme, Juan Giner, s’ha escudat en tot moment en el fet que se cenyiran al que diga l’auditoria de costos encarregada per mitjà d’un contracte menor a l’empresa Vielca Ingenieros, de manera que, si l’auditoria detecta mancances, haurà de reflectir-ho en el seu informe. Amb tot, Giner es va escudar també en el fet que el projecte està visat pel Col·legi d’Arquitectes (cosa que els experts ja van advertir que només garanteix que l’arquitecte redactor del projecte està col·legiat) i revisat pels tècnics municipals i per una entitat externa, en referència al certificat ECUV. Preguntats sobre això per aquest diari, des de l’equip de Govern han declinat fer valoracions. Tampoc el València CF ha donat explicacions de manera oficial.

Així doncs, continua avant amb el full de ruta pel qual el València CF ha d’iniciar les obres abans del 12 de gener. En cas contrari, s’exigirà una fiança pel cost total del projecte que establisca l’informe de l’auditoria. Si el club no la presenta en un termini determinat, perdrà els beneficis urbanístics. Tot això en un context en què el futur esportiu del club en primera divisió està greument compromés.

Al final de la comissió d’Urbanisme, la portaveu de Compromís, Papi Robles, va denunciar que “Catalá no es preocupa pel compliment de la normativa urbanística vigent, ja que ignora els avisos reiterats d’alguns experts sobre el possible incompliment d’aquesta per part de Lim, i s’ha negat al fet que l’auditoria verifique explícitament si l’estadi compleix les garanties de seguretat que requereix una gran infraestructura com aquesta”.

Robles va afegir que “tampoc exigeix absolutament res sobre com ha de ser l’estadi per a complir totes les obligacions del club cap a la ciutat, tal com es va acordar per a aprovar les fitxes urbanístiques” i va reclamar a Catalá que no pose a Lim “una catifa roja sabent que podria ser la soga que ofegue el València CF, i que no permeta que Lim provoque la desaparició del club només pel seu benefici personal”.

El portaveu socialista, Borja Sanjuán, va criticar que “el reconeixement del regidor d’Urbanisme que no vol avaluar els incompliments del projecte presentat per Meriton és molt greu” i a parer seu demostra que “no tenen voluntat de fer complir les obligacions i poden voler donar el vistiplau amb una auditoria insuficient”. L’edil va assegurar que “a ningú li donen una llicència sense especificar com és la coberta del que ha de construir” i es va preguntar: “Per què hauria de tindre un tracte de favor Peter Lim? El paper de l’Ajuntament és obligar a complir les obligacions, no facilitar el negoci al màxim accionista del València CF i, si n’oblida el govern de Catalá, ho denunciarem amb contundència”.

Les deficiències detectades pels experts

En un acte esdevingut el 2 de desembre passat en el Col·legi d’Arquitectes de València, cinc experts destacats en l’àmbit de l’economia, l’arquitectura i el dret financer, van desgranar les deficiències que a parer seu té el projecte del nou estadi del València CF (amb una estructura desfasada i una estimació econòmica molt per davall de la realitat), advocant per la rehabilitació de l’actual estadi de Mestalla com l’alternativa més realista i beneficiosa per al club i la ciutat. Tot està sustentat en un informe que es pot consultar en la web Mestalla per al Futur.

En concret, els professionals que han qüestionat el projecte són Iván Cabrera, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València; Ernesto Colomer, doctor enginyer de camins, canals i ports, especialitzat en estructures de formigó i professor de la Universitat Politècnica de València; Rafael Rueda, enginyer de camins, canals i ports, especialitzat en fonaments i estructures i membre del Consell Assessor del Màster Universitari en Enginyeria del Formigó de la UPV; Jorge Milla, doctor en dret, professor de dret financer i tributari a la Universitat de València; i Josep González, enginyer industrial, representant d’Últimes Vesprades a Mestalla. La seua tesi ha sigut avalada també pel degà del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports a la Comunitat Valenciana, Javier Machí.

Tots ells van exposar detalladament les implicacions tècniques i econòmiques del projecte presentat pel club, destacant les deficiències greus en l’estructura del nou coliseu, atés que, que segons han assegurat, “l’anàlisi tècnica confirma que l’estructura existent presenta clars símptomes de deterioració deguts al seu abandó prolongant”, cosa que suposa “no sols un desafiament tècnic, sinó un augment significatiu dels costos de finalització”.

En concret, les conclusions presentades destaquen diverses deficiències tècniques i estructurals en el projecte avaluat. S’ha subratllat que el projecte és “provisional” i presenta indefinicions i errades tècniques significatives, cosa que resulta inadmissible per a una execució adequada. S’ha evidenciat també que el càlcul de la coberta no compleix la normativa, i requereix un recàlcul amb una vida útil de 100 anys. Així mateix, el càlcul de l’estructura de formigó, és a dir, el seu estat de conservació, no és conforme a les normatives vigents, i s’assenyala la necessitat de recalcular l’estructura completa segons el Codi Estructural (CodE), considerant aspectes com el tipus de formigó, la fiabilitat estructural i la durabilitat. A més, s’han identificat greus problemes de durabilitat, com ara corrosió, fissuració generalitzada, recobriments insuficients i altres defectes.

Abans de reprendre les obres, els experts van exigir fer un estudi exhaustiu sobre l’estat de conservació de l’estructura, incloent-hi assajos necessaris, anàlisis de deterioració i valoració econòmica. També s’ha detectat la inexistència d’un pla de manteniment obligatori segons el CodE. L’informe dels experts assenyala l’absència d’unitats bàsiques necessàries, com la rehabilitació d’estructures, butaques, marcadors i gespa. Finalment, es va emfatitzar la importància d’una supervisió tècnica adequada per part de tècnics municipals per a garantir el compliment normatiu i la seguretat estructural del projecte.

El col·lectiu Últimes Vesprades a Mestalla va presentar fa poc una instància davant l’Ajuntament de València sol·licitant que, a través dels seus serveis tècnics, es pronuncie sobre diversos aspectes clau del projecte d’execució del nou estadi del València CF.

En concret, l’entitat ha preguntat per “l’adequació del projecte a la normativa vigent, especialment pel que fa al càlcul estructural i la definició d’ambients segons el Codi Estructural; el grau de compliment del projecte pel que fa a la llicència d’obres concedida, incloent-hi la consideració d’elements essencials com ara butaques, marcadors i gespa; la viabilitat tècnica i econòmica del projecte per a assegurar que puga executar-se amb garanties; i l’exigència dels mateixos estàndards que per a un projecte de titularitat pública, atés el caràcter de recinte de concurrència pública de l’estadi i els beneficis urbanístics associats”.