La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

Dénia, Eivissa i Cambrils, s'uneixen per a un projecte ecoturístic que difon el valor de la posidònia

Dénia, Eivissa i Cambrils, s'uneixen per a impulsar el projecte experiencial ecoturístic 'Viu la posidònia', una iniciativa que com a objectiu final no té aconseguir que arribe més turisme a aquestes tres ciutats, sinó que la gent que les visita estiga sensibilitzada sobre la importància de la posidònia i els beneficis que comporta per a les aigües del Mediterrani i per al medi ambient.

Els alcaldes dels tres municipis, Vicent Grimalt (Dénia), Rafa Ruiz (Eivissa) i Oliver Klein (Cambrils) s'han reunit aquest dilluns a Eivissa i han fet una compareixença pública per a parlar d'aquest projecte experiencial ecoturístic, el desenvolupament del qual té un pressupost d'1.371.636 euros. Així la iniciativa vol optar per a desenvolupar-ho a les ajudes del programa 'Experiències Turisme Espanya', procedents dels fons europeus Next Generation, ha començat a caminar aquest dilluns.

'Viu la posidònia' és un producte turístic de petjada de carboni zero que afavoreix el coneixement sobre una part de l'ecosistema marí imprescindible per a la conservació de la biodiversitat en la costa, la neteja de les aigües, la protecció de la línia de platja enfront dels temporals i la fixació de carboni atmosfèric, tot això a través d'un conjunt d'activitats compatibles amb el gaudi de les nostres platges i la realització de pràctiques d'oci actiu i saludable. En definitiva, el projecte vol ajudar a conéixer aquesta planta que pobla els fons marins i contribuir a sensibilitzar a la població que aqueixes algues que arriben a les platges són prova de la salut del litoral i una garantia que les nostres platges continuaran sent un lloc privilegiat.

Entre les accions que es preveuen en el projecte 'Viu la posidònia' estan la identificació amb cartografia dels espais amb posidònia visitables, implicar els agents turístics en la difusió, editar material divulgatiu i fer jornades de sensibilització i la creació d'un centre virtual de posidònia.

L'alcalde d'Eivissa, Rafa Ruiz, ha destacat que es tracta un projecte de tres ajuntaments, “però posar en valor la posidònia no és una tasca en solitari, sinó que necessita d'administracions superiors, sobretot de l'Estat, per a dur a terme actuacions com, per exemple, acabar amb el fondege descontrolat que acaba amb les praderies”.

Vicent Grimalt, alcalde de Dénia, ha assenyalat que 'Viu la posidònia' ha de complementar “les accions de protecció i conscienciació que ja fa temps que duem a terme en els nostres municipis i introduir la preservació d'aquesta riquesa natural en l'agenda turística, com un atractiu més, com a part de l'experiència que el turista pot viure”. Com a exemple d'aqueixes accions al voltant de la posidònia que s'han posat en marxa a Dénia, Grimalt ha citat les barreres d'alga que es posen a la platja per a protegir-la de l'erosió del temporal o un projecte pilot de creació de duna nova utilitzant restes d'alga seca.

L'alcalde de Cambrils, Oliver Klein, per la seua part ha recordat que la protecció de les praderies de posidònia “és un dels temes que més preocupa els pescadors de la zona, bons coneixedors dels beneficis que la presència d'aquesta planta representa”. Oliver Klein ha confirmat que els tres municipis continuaran treballant de manera conjunta i que la concessió de la subvenció europea, en cas de produir-se, “marcarà un abans i un després”.